Reza Zarrab ve Halkbank'a ABD'de açılan davanın detayları

"ABD'de Reza Zarrab ve Halkbank'a dava" haberi tam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda konuşma yapmak ve bir grup resmi ziyarette bulunmak için ABD'ye gittiği gün gündeme düştü. Meğer o dava, geçtiğimiz Temmuz ayında açılmış...

Reza Zarrab ve Halkbank'a ABD'de açılan davanın detayları

ABD'DE AÇILAN TOPLU DAVALARDAN BİRİ 

Sözcü gazetesinden Razi Canikligil'in haberine göre, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada Zarrab ve Halkbank'ın, teröristlerin saldırılarına yardım etmek ve saldırıları içeren bir komploya katılmaktan sorumlu tutulması istendi. 

ABD'de "class action lawsuit" (toplu dava) olarak adlandırılan hukuk davaları, geçmişte birçok uluslararası bankaya karşı açıldı. 

Bu açıdan bakıldığında bu davanın onlardan sadece biri olduğunu söylemekte fayda var. 

26 TEMMUZ'DA DAVA AÇILDI 

Türk medyasına Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de bulunduğu sırada yansıyan davanın Amerika'daki kronolojisinin başlangıcı ise  26 Temmuz 2023... 

ABD Güney New York Bölge Mahkemesine (SDNY) şikayet dilekçesi sunan 151 davacının şikayeti üzerine Reza Zarrab ve Halkbank hakkında tazminat talepli bir hukuk davası açıldı. 
Her ne kadar Halkbank'a şu ana kadar bir dava tebligatı yapılmamış olsa da, ABD'de 3 ay önce açılan dava Erdoğan'ın tam Amerika ziyareti sırasında haber oldu. 

TALİBAN VE EL KAİDE SALDIRILARI SIRASINDA MAĞDUR OLANLAR ŞİKAYET ETTİ

Davacılar 2012 ile 2020 yılları arasında Afganistan ve Suriye'de genellikle Taliban ve El Kaide tarafından gerçekleştirilen 28 terörist saldırı nedeniyle mağdur olan kişiler ile bunların yakınlarından oluşuyor. 

Şimdi gelelim toplu hukuk davasında şikayetçilerin iddia ve taleplerine...

Davacılar, Terörizmle Mücadele Yasası (ATA) (18 USC 2333) altında, yardım ve yataklık ile komplo kurmak şeklinde suçlamalarda bulundu. 

Şikayetnamede, 2012'den 2016 yılına kadar Zarrab ve Halkbank'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun paravan bir şirketi olan İran Ulusal Petrol Şirketi'nin petrol satış gelirlerine erişimini engelleyen yaptırımlardan kaçındıkları, bunun sonucunda da, dünya çapındaki ABD karşıtı teröristlere kritik seviyede mali ve lojistik destek veren İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bu tür terör kuruluşlarının saldırı operasyonlarını finanse etmesine bilerek ve sistematik olarak imkan sağlayıp yardımcı oldukları iddia edildi. 

Talep edilen tazminat miktarı belli olmamakla birlikte davacılar, hem Terörizmle Mücadele Yasası (ATA) hem de Terörizm Destekçilerine Karşı Adalet Yasası (JASTA) kapsamında mahkemeden, yasaların izin verdiği ölçüde tazminat talep etti. 

TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA YILLARDIR TERÖRLE MÜCADELE EDİYOR 

Konuştuğum uluslararası hukukçular, bu davanın gerçeklikten uzak olduğunun, Afganistan'daki terör olaylarına karşın Türk ordusunun hem geçmişte hem de günümüzde görev aldığı ortadayken, iddiaların büyük bir çelişkiden ibaret olduğunun altını çizdiler.  

Halkbank aleyhine buna benzer bir tazminat talepli bir hukuk davası açılmış, bu davayı Halkbank kazanmıştı.

Temyiz edilen davada da İstinaf Mahkemesi Halkbank lehine kararı onamıştı. 

Toygun Atilla / patronlardunyasi.com

Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/haber/reza-zarrab-ve-halkbank-a-abd-de-acilan-davanin-detaylarina-patronlar-dunyasi-ulasti/290024