Roma dönemi hamamının üzeri kapatıldı

Bartın'ın Amasra ilçesinde, geçen ay doğalgaz hattı için kazı yapılırken bulunan ve çalışmaların durmasına sebep olan tarihi eserin, Roma dönemine ait 'hamam' olduğu ortaya çıktı.

Roma dönemi hamamının üzeri kapatıldı

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, eserin üzeri kapatılıp, doğalgaz hattı çalışmalarının yatay sondaj yöntemiyle yapılmasına karar verildi. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, "Kültür varlığına zarar verilmeden, altından yatay sondaj yöntemiyle borular geçirerek, doğalgaz çalışmamıza devam edeceğiz" dedi.

Amasra ilçesinde, 9 Mayıs'ta, ​Kum ile Kaleşah mahalleleri arasındaki 3 kilometrelik kısımda, doğalgaz hattı için çalışma başlatıldı. Kum Mahallesi'nde 700 metre boyunca boru hattı yerleştiren ekipler, 10 Haziran'da Cumhuriyet Caddesi'ne geldiğinde sütunlu bir yol ile su yoluna rastladı.

Kazı çalışmalarındaki Amasra Müze Müdürlüğü arkeologları, doğalgaz çalışmalarına ara verilmesine karar verdi. Kazıda bulunan kerpiç tuğlalar ve diğer kaideler, Müze Müdürlüğü tarafından korumaya alındı. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan uzman ekiplerin incelemelerinin ardından, eserin Roma dönemine ait hamam olduğu tespit edildi. Tarihi eserin üzeri toprakla kapatıldı, asfalt döküldü. 

Doğalgaz çalışmalarının, esere zarar verilmeden yan bölgenin derin mesafesinden yatay sondaj yöntemiyle geçirilmesi yönünde karar alındı. Karar, Amasra Belediyesi'ne iletildi.

Doğalgaz çalışmaları, yatay sondaj yöntemiyle sürecek.

'KÜLTÜR VARLIĞINA ZARAR VERMEYECEK'

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, çalışmalarla ilgili bilgi vererek, "Doğalgaz hattı çalışmalarımızın esnasında, aslında tüm güzergahtaki yolu dikine kestiğimiz sırada bir kültür varlığıyla karşılaştık. Sonrasında çalışmaları durdurduk, daha sonra Kültür Bakanlığımızın bölge kurulu incelemelerini tamamladı. Doğalgaz dağıtım şirketinin de talebiyle kültür varlığına zarar verilmeden, altından yatay sondaj yöntemiyle geçirerek, doğalgaz çalışmamıza devam edeceğiz. Ayrıca eserin şu anda üzeri kapatıldı, zaten bu da Bölge Kurulu'nun kararıyla yapıldı. Bu tür konularda böyle bir yöntem izleniyor. Kültür varlığına zarar vermeyecek şekilde tedbirler alınarak, yolun üzeri kapatıldı ve biz de çalışmamıza altından devam edeceğiz" dedi.

DOĞALGAZI OLMAYAN MAHALLELERE MÜJDE

Amasra Kalesi bölgesindeki doğalgaz çalışmaları hakkında da bilgi veren Çakır, "Amasra Kalesi'nin bulunduğu bölge, Kaleiçi ve Boztepe mahallelerini kapsamaktadır. 2023 doğalgaz hattı çalışmalarında 2 mahallemiz yok, ancak 2024 yılında o mahallelerde çalışma olacak. Yine onaylatılan proje üzerinden Bölge Kurulu'nun uzman personeli denetiminde çalışmalar yapılacak. Eğer bir sıkıntı yaşarsak, yatay sondaj ya da askı yöntemiyle bu mahallelerimize de 2024 yılında doğalgazı getirme hedefindeyiz" diye konuştu.

DHA