Sinan Çetin-Emrullah Turanlı’nın hukuk mücadelesinde karar çıktı

Taşyapı İnşaat’ın Plato Film’e karşı anlaştıkları reklam filmlerini zamanında teslim etmedikleri ve ödedikleri 200 bin doları geri vermedikleri iddiasıyla açtığı davada son noktayı Yargıtay koydu. Plato, faiziyle birlikte 200 bin dolar ve 40 bin dolar da icra inkar tazminatı ödeyecek.

Sinan Çetin-Emrullah Turanlı’nın hukuk mücadelesinde karar çıktı

PatronlarDünyası'ndan Ali Kemal Erdem'in özel haberine göre yönetmen Sinan Çetin’in sahibi olduğu Plato Film ile Emrullah Turanlı’nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Taşyapı İnşaat A.Ş arasında 2012’de başlayan, 2016’da davaya dönüşen ticari anlaşmazlıkta son noktayı Yargıtay 6. Hukuk Dairesi koydu.

Daire’nin 31 Ocak 2023 günü aldığı 2023/339 nolu kararı ile son yedi yılı dava ile geçen 11 yıllık süreç Plato Film aleyhine sonuçlandı. Davayı kaybeden Çetin’in şirketi, Taşyapı İnşaat’a yüklü bir meblağı ödeyecek.

TAŞYAPI, ÇEKİLEN REKLAM FİLMLERİNİN ZAMANINDA ÇEKİLMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Davanın geçmişine gelince öncelikle 2012 yılına tekrar dönmek gerekiyor.   
Taşyapı İnşaat ile Plato Film, 2012 yılında  450 bin dolar bedel ile üç kamu spotu ve iki reklam filmi çekilmesi için anlaştılar. 

Taşyapı, 200 bin dolarlık ön ödemeyi 17 Temmuz 2012 günü Plato’nun banka hesabına gönderdi. 
Ancak inşaat şirketi, reklam filmlerinin zamanında çekilip teslim edilmediği gerekçesiyle sözleşmeyi feshetti; ödenen paranın da iadesini istedi. 

Bir süre sonra paranın ödenmediği iddiasıyla anlaşmazlığı yargıya taşıdı.

İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 15 Kasım 2016’da açılan davada, Plato Film’in 200 bin doların yanı sıra bu rakamın yüzde 20 tutarında da icra inkâr tazminatı ödenmesi talep edildi. 

- Plato Film’den savunma: Asıl biz alacaklıyız!

Plato Film’in avukatının yaptığı savunmada ise davanın reddi istedi. 

Savunma dilekçesinde Plato Film A.Ş.’nin istenilen reklam filmleri ile kamu spotlarını çektiği öne sürüldü ve 250 bin dolar daha (450 bin dolarlık anlaşma bedelinin ödenmeyen kısmı) alacakları olduğu iddia edildi.

MAHKEME TAŞYAPI'YI HAKLI BULDU

Tarafların dinlenmesinin ardından mahkeme dosyanın bilirkişiye gönderilmesini hükmetti.

Bilirkişi incelemesinin ardından mahkemeye gönderilen raporda Taşyapı firmasının iddiaları haklı bulunuldu.

Bilirkişi raporunu da dikkate alan mahkeme, Plato Film’in faiziyle 200 bin doları ve bu rakamın yüzde 20’si tutarındaki icra inkar tazminatını ödemesine karar verdi.

YEMİN DELİLİNİN DEĞERLENDİRMESİ İŞE YARAMADI

Plato Film’in avukatları kararı istinaf mahkemesine taşıyarak, mahkeme kararının bozulması talep edildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, bu aşamada kanunda yer alan, kesin deliller arasında gösterilen ama az başvurulan bir uygulama olan yemin delilinin değerlendirilmesi talebini davalı tarafın talebi doğrultusunda kabul etti.

Yemin delili, taraflardan birinin elinde başka bir delil yoksa son aşamada başvurulan bir yöntem. 
Bu nadir başvurulan bir yöntem çünkü bu yolla kazanılan davalar oldukça az.

Sonuç olarak alınan karar doğrultusunda Plato Film vekillerince hazırlanan bir yemin metni Taşyapı’nın yetkilisi tarafından mahkeme huzurunda okundu.

Fakat İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin 10.11.2021 tarihli kararı da Sinan Çetin’in sahibi olduğu Plato Film’in aleyhine sonuçlandı ve ilk derece mahkeme kararının bozulması talebi reddedildi. 

YÜKSEK MAHKEME: "KARARIN BOZULMASINA GEREK YOK"

Bunun üzerine Plato Film avukatı Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararının temyizi istemiyle Yargıtay’a başvurdu.

Yapılan başvuruda yemin metninin okunmasının usulüne uygun yapılmadığı da iddialar arasında yer aldı.

Ancak Yargıtay 6. Hukuk Dairesi heyetince oybirliği ile alınan kararda incelenen delillere, karşılıklı iddia ve savunmalara, yargılama koşullarına ve hukuka uygunluğuna bakıldığında davalı vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediği belirtildi.

Sonuç olarak Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararının onanmasına, temyiz giderinin de davalı taraftan alınmasına karar verildi.

ÖDENECEK TUTAR 300 BİN DOLARI BULABİLİR

Alınan son karar ile yargı süreci tamamlanmış olurken Plato Film, Taşyapı’nın 2012’de kendilerine ödediği 200 bin doları faiziyle birlikte ödeyecek. 

Bunun dışında 200 bin doların yüzde 20’si tutarındaki icra inkar tazminatını da ödeyecek. 
Avukatların vekalet ücretleri ile birlikte ödenecek tutarın 300 bin dolara ulaşması bekleniyor.

TURANLI: "2 MİLYAR TL ÜZERİNDE ALACAĞIM VAR"

Emrullah Turanlı, haberin ardından Patronlar Dünyası'na yaptığı açıklamada, davalar sonucu kazandığı tazminatları alamaktan yakınarak, "Maalesef bunun gibi çok alacağım var ama ödemiyorlar. Alacaklılarımın hepsi sahte yollara baş vuruyor, alacaklarımın toplamı İki mılyar TL'nin üzerinde. Çok şükür hiç borcum yok. İnşallah alacaklarımı da alacağım. Türkiye hukuk devleti, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de bağlı. Alacaklarımın tahsili için daha çok mücadele edeceğim" dedi.