Tarihi eser operasyonunda Kurtuluş Savaşı yazışmaları çıktı

İstanbul'da bir hafta içerisinde 4 ilçede düzenlenen tarihi eser operasyonlarında 7 şüpheli yakalandı. Yapılan çalışmada çoğu Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 762 adet tarihi eser ele geçirildi. Eserler arasında Kurtuluş Savaşı Dönemine ait yazışmalar dikkat çekti.

Tarihi eser operasyonunda Kurtuluş Savaşı yazışmaları çıktı

Sözcü Gazetesi'nden Habip Atam'ın haberine göre operasyon, Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi. Tarihi eser kaçakçılarına yönelik çalışma yapan polis ekipleri, 16-22 Ocak tarihleri arasında Esenler, Şişli, Üsküdar ve Kadıköy'de operasyon düzenledi. Aralarında arkeoloji mezunu polislerin de bulunduğu kaçakçılık ekipleri takip edilen 7 şüpheliyi gözaltına aldı.

SİKKE, KILIÇ, ŞAMDAN

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çoğu Roma, Bizans Osmanlı Dönemlerine ait 388 sikke ele geçirildi. Aramalarda sikkeler dışında da önemli eserler bulunduğu belirtildi. O eserler arasında, 134 mühür, çeşitli form ve ebatlarda 41 metal malzeme, Roma Bizans, Osmanlı Dönemlerine ait sökülmüş çeşme başları, kılıçlar, şamdanlar bulunduğu belirtildi.

KURTULUŞ SAVAŞI YAZIŞMALARI

Ayrıca aramalarda Osmanlı dönemine ait  parşömen üzerine yazılmış ferman ve hat eserlerin de bulunduğu öğrenildi. Ele geçirilen bazı belgeler arasında Kurtuluş Savaşı Dönemi'ne ait belgeler olduğu belirtildi.

İLANA KOYMUŞLAR

O belgelerin bir müzayedede satılmak üzere ilana çıkarıldığı öğrenildi. Polisin ele geçirdiği belgelerle ilgili internette paylaşılan ilanda şu ifadeler kullanıldı: “Sakarya Savaşında Selahattin Adil Paşa kumandasında olan 2. Grupta yer alan 9. Tümen'e bağlı 26. Alay'a ait 100'den fazla muhaberattan oluşmaktadır.

Bunlardan bir kısmı 9. Tümen Komutanı Mehmet Sıtkı Bey'in Alay'a göndermiş olduğu emir ve direktiflerden oluşmaktadır. Geri kalan kısmı da 26. Alay Komutanı Recep Bey'in kumanda ettiği taburlara yazdığı emirler yanında bu tabur ve birliklerden Alay'a gönderilen çeşitli rapor, durum tespiti ve isteklerden oluşmaktadır.

Dosyada bulunan dokümanlar 12 Ağustos 1921 ile 16 Eylül 1921 tarihleri arasında Sakarya Savaşı boyunca cereyan eden yazışmalardan oluşmaktadır. Bu belgeler düşmanın faaliyetleri ve teşebbüsleri, hücumları, karşı taarruzlar, asker firarları, taburların mevcut listeleri, verilen kayıplar (şehit, yaralı, esir, kayıp olarak veya mühimmat) askere verilen yiyecek-içecek listeleri, düşmana verdirilen kayıplar, kaybedilen veya kazanılan siperler, mevzi-konum bildirimleri vesaire gibi konularla savaş ortamını canlandırmaktadır.

Dokümanlarda Kurtuluş Savaşı'nın ne gibi şartlarda verildiğini, asker-komutan ilişkilerini ve psikolojisini, sahip olunan imkân ve imkânsızlıkları, hangi saiklerle hareket edildiğini izlemek mümkün. Belgeler, Milli Mücadele'nin önemli bir dönüm noktası olan Sakarya Savaşı boyunca bir Alayın hareketlerinde ve faaliyetlerinde Milli Mücadelenin genel resmini ortaya koymaktadır.”

Aralarında Kurtuluş Savaşı belgelerinin de bulunduğu toplam 762 parça tarihi eserin müze müdürlüklerine gönderileceği belirtilirken, şüpheliler hakkında 2863 Sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında adli işlem başlatıldı.