Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’na haciz şoku! Banka hesaplarına bloke!

Osmanlı’da, padişah III. Ahmet döneminde sadrazamlık yapan Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa adına kurulan vakıf ile ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’na haciz şoku! Banka hesaplarına bloke!

HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin özel haberine göre Osmanlı'nın önemli isimlerinden Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’nda, ‘vakıf evlatları’ arasında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Edinilen bilgilere göre hali hazırda 140 kadar kişi vakıf evladı. Bir başka ifade ile bu kişiler, Çorlulu Ali Paşa’nın soyundan olduklarını mahkemece tespit ettirmiş durumda.

Vakıf bünyesinde çok sayıda değerli mülkün bulunması ise bu alanda ‘tartışmalara’ yol açabiliyor.

Geçen yıl mahkeme kararı ile ‘vakıf evladı’ olduğunu tespit ettiren Fatma Nükhet Yavsı Ebussuutoğlu, geçen günlerde art arda icra takip dosyaları açtı.

İki dosyadan 1,8 milyon lira istedi

Ebussuutoğlu’nun avukatı, vakfa yönelik en az iki ayrı icra takibi yaptı. Halktv.com.tr’nin edindiği belgelere göre icra takip dosyalarının birinde 652 bin 090 TL, diğerinde ise 1 milyon 194 bin 671 TL’lik alacak iddiasında bulunuldu. Vakfa gönderilen ödeme emirleri yanı sıra, bankalara ve kiracılara da yazı gönderildi. Vakfın banka hesaplarına bloke konulurken, birçoğu İstanbul Fatih bölgesinde bulunan vakfın 12 ayrı kiracısına, “Ödemeyi bize yapın” talebinde bulunuldu.

Adrese gelen icra yazıları ile şoke olan vakıf yönetimi, yapılan takiplere itiraz etti.

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan iki ayrı dosyada, Fatma Nükhet Yavsı Ebussuutoğlu’nun afaki bir alacak iddiasında olduğu kaydedildi.

‘Her bir vakıf evladına yıllık 3 bin TL’

Menfi tespit talebi ile açılan davaların birinde özetle “Müvekkil vakfın galle fazlasının hesabına göre dahi davalı tarafın hiçbir hak ve alacağı bulunmamaktadır. Müvekkil vakıf sahibi olduğu mülklerden elde ettiği gelirden doğan galle fazlasını (harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan kısım) keyfi olarak değil, vakıflar yönetmeliğinin 54. maddesinde belirtilen kesintiler sonucu pay etmektedir. İşbu hesaba göre, davalının bir hakkı olduğu düşünülse dahi vakıf evlatlarının aldığı yıllık galle fazlası 3.000 TL'dir” denildi.

‘İcra takibi dursun’ talebi

İki ayrı mahkemeye yapılan başvuruda, tedbir talebinde bulunuldu.

Dava dilekçesinde “Müvekkil köklü ve değerli gayrimenkulleri olan bir vakıf. Yapılan usulsüz ve asılsız takip neticesinde müvekkil vakfın toplum nezdindeki itibarı sarsıldı. Kötü niyetli şekilde kazanç elde etmek isteyen davalı taraf, bu girişiminde geçici de olsa başarılı olmuştur. Davalı taraf alacağına hiçbir dayanak göstermeden haksızca icrai işlem gerçekleştirdi. Müvekkil vakfın ileride telafisi güç zararlara uğramaması adına takibin durdurulmasını talep ederiz” ifadeleri yer aldı.

‘Talep ettiği tutar afaki’

Konuya ilişkin telefonla ulaşılan Veziri Azam Çorlulu Ali Paşa Vakfı’nın avukatı Can Yonca “Talep edilen tutarlar afaki. Kaldı ki, bir hak varsa da istemenin yöntemi bu değil. Yönetmelikte bu işlemin nasıl yapılacağı açık. Davalarımızı açtık. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Av. Yonca, vakfa yönelik icra takip dosyasının ise 2’den fazla olduğuna işaret etti.

4 yıl sadrazam olarak görev yaptı

Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından biri olan Çorlulu Ali Paşa 1670 yılında doğdu. 1711 yılında Midilli’de ölen Çorlulu Ali Paşa, III. Ahmed saltanatında 4 yıl boyunca, bugünkü başbakanlığa denk gelen, sadrazamlık görevinde bulundu.

Çorlulu Ali Paşa sadrazam olduktan sonra, devletin mali işleriyle ilgilendi ve saray masraflarını kontrol altına almak istedi.