Yabancı turist İstanbul'u Kız Kulesi'nden izleyecek

İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan ve Boğaz'da bir inci tanesi gibi yüzlerce yıldır ziyaretçilerini ağırlayan Kız Kulesi'nin restorasyon ve inovasyon çalışmalarına başlandı.

Yabancı turist İstanbul'u Kız Kulesi'nden izleyecek

Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'ün haberine göre yakın zamana kadar restoran olarak kullanılan tarihi Kız Kulesi, yapılacak restorasyonla anıt eser niteliğini koruyacak. Yerli yabancı turist sadece gözlem yapıp izlemek için Kule'yi ziyaret edebilecek.

Turizm Bakanlığı, 5. yüzyıldan kalan İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi'ni restore edip yerli yabancı turistin hizmetine sunacak. Restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başlatılması amacıyla Kız Kulesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu projeyle Kız Kulesi'nin sadece bir anıt eser olarak kalmasını, anıt eser olarak ziyaret edilmesini ve İstanbul'un güzelliklerinin Kız Kulesi panoramasından gözlemlenmesini amaçlıyoruz" dedi.

NİSAN 2022'DE BİTECEK

Koruma-restorasyon konusunda Türkiye'nin önemli isimlerden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Mimar Han Tümertekin danışmanlığında yürütülecek restorasyon çalışmasıyla; Kız Kulesi niteliksiz eklerden ve malzemelerden arındırılacak, tarihi arşiv kayıtlarında tespit edilen özgün malzemelerle günümüze kadar ulaşan özgün bölümler korunacak. Bu ay başlayacak restorasyon çalışmalarının 2022 yılının Nisan ayında tamamlanması hedefleniyor.

NELER YAPILACAK?

Kız Kulesi'nin avlusu üzerindeki çatı kaldırılacak.

Özgün dendanlar ve seğirdim yolları ortaya çıkarılacak.

Sur ve kulenin özgün duvarlarındaki çimento derzleri temizlenerek Horasan harcı ile yeni derzler yapılacak.

Avlu ve dışarıdaki zeminler tarihi kayıtlarda tespit edilen özgün malzemeye kavuşturulacak.

Kubbe karbon liflerle güçlendirilecek.