Yapı Kredi'ye BAE'li talip! KOÇ'tan KAP'a açıklama

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en büyük bankası olarak bilinen First Abu Dhabi Bank'ın Yapı Yapı Kredi'de hisse alımı için görüşmelerde bulunduğu belirtildi. Çıkan haberlerin ardından Koç Holding KAP'a açıklamada bulundu.

Yapı Kredi'ye BAE'li talip! KOÇ'tan KAP'a açıklama

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Bloomberg'de yer alan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, First Abu Dhabi Bank PJSC'in (FAB) yurt dışındaki büyüme fırsatları arayışı kapsamında Yapı Kredi Bankası da dahil olmak üzere Türkiye'deki potansiyel satın alma hedeflerini değerlendirdiği belirtildi.

Kaynaklar, BAE'nin en büyük bankası olarak bilinen FAB'ın Türkiye'deki birkaç bankanın sahipleriyle ön görüşmeler yaptığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre; FAB, şu anda 241,6 milyar lira (7,6 milyar dolar) değerlemeye sahip olan Yapı Kredi'yi satın alma olasılığını birkaç aydır değerlendiriyor.

İlgili haberin ardından güçlü alımla karşılaşan Yapı Kredi Bankası hisseleri gün içinde 31,3 liraya kadar yükseldikten sonra saat 12.27 itibarıyla yüzde 3,15 primle 29,5 lirada bulunuyor.

Koç Holding hisseleri de aynı saatte yüzde 2,15 yükselişle 213,7 liradan işlem görüyor.

BELİRSİZLİKLER MEVCUT

FAB'a yakın kaynaklara göre, ülkedeki belirsiz makroekonomik ortam nedeniyle Türkiye'deki bir anlaşmayla ilgili belirsizlikler de mevcut. FAB 40 milyar dolarlık değeriyle, Yapı Kredi'nin beş katından daha değerli.

BAE bankası, son dönemde büyüme arayışı içinde bölge dışında bir kredi kuruluşu satın almak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Geçen yıl İngiliz Standard Chartered Plc için 35 milyar dolara varan bir teklifi değerlendiren banka 2022'de Mısır'ın en büyük yatırım bankasını satın almaya çalışmıştı.    

BAE'nin varlık bazında en büyük islami bankası olan Dubai İslam Bankası, Eylül ayında Türkiye'den TOM Şirketler Grubu'nun yüzde 20 hissesini satın alacağını açıklamıştı.

KOÇ'TAN KAP'A AÇIKLAMA

Çıkan haberlerin ardından Koç Holding, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklamada bulundu.

Koç tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte herhangi bir gelişme bulunmadığı kaydedildi.

KAP'a yapılan açıklamanın tamamında şunlar kaydedildi:

"Basın-yayın organlarında, Ortadoğu'da faaliyet gösteren bir bankanın, bağlı ortaklığımız Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB) dahil Türkiye'de faaliyet gösteren bir banka satın alınmasına yönelik çalışmalarda bulunduğu, bu kapsamda YKB'de potansiyel hisse alımı için görüşmelerin yapıldığı yönünde haberler çıkmıştır.

Holding şirketi olarak portföyümüz ile ilgili gündeme gelebilecek alternatiflerin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmeler her zaman yapılabilmekte olup, bu değerlendirmeler sonucunda somut kararlar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği'ne göre gerekli açıklamalar yapılmaktadır.

Bu kapsamda, medyaya yansıyan konuyla ilgili olarak Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte herhangi bir gelişme bulunmamakta olup, işbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır."