17 Ağustos’un yıldönümünde uzmanlardan İzmir uyarısı!

17 Ağustos 1999'da 7.4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. 17 bin 480 kişinin öldüğü depremin acısı halen sürerken, son olarak 117 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim 2020'deki 6.6 büyüklüğündeki İzmir depremi insanlara bir kez daha deprem gerçeğini hatırlattı.

17 Ağustos’un yıldönümünde uzmanlardan İzmir uyarısı!

Yeni Asır Gazetesi'nden Metin Burmalı'nın haberine göre bugün Türkiye'de sadece İstanbul'da 2003 yılından beri üzerinde çalışılan, sürdürülebilir bir master planı olduğuna değinen DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de ise 1998-2000 yıllarında tamamlanan ve o günün şartlarında, 1998 yılı öncesi yapı stokuna göre hazırlanmış bir deprem master planı olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Sözbilir, 2017 yılından beri İzmir'deki deprem master planının revize edilmesi gerektiğini söyledi.

BU BÖLGELERE DİKKAT!

İzmir'de 17'si aktif 21 adet fayın 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, denizdeki fayların da 6.5 büyüklüğünü aşan depremler üretirse tsunami tehlikesi yaratabileceğini vurguladı.

Sözbilir, "İzmir'de Mordoğan, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Menderes, Gaziemir, Narlıdere, Balçova, Konak, Pınarbaşı, Altındağ, Işıkkent, Kemalpaşa, Gümüldür, Özdere, Selçuk, Kiraz, Tire, Bergama Aliağa, Dikili, Çandarlı ve Menemen gibi yerleşim yerleri diri fayların üzerinde ve çok yakındadır. Bunun yanında alüvyon dediğimiz gevşek zeminler üzerindeki, İnciraltı, Alsancak, Manavkuyu, Bayraklı'nın denize yakın kesimleri, Bostanlı ve Karşıyaka gibi semtler de deprem şiddetinin daha yüksek hissedecek yerler sınıfında değerlendirilebilir" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer de "Maalesef ülkemizdeki 1016 yerel belediyenin jeofizik isdihdamı yüzde 10' geçmiyor. Öncelikli olarak bu eksikliğin giderilmesi ileride can ve mal kayıplarını azaltacak en önemli parametrelerden biridir. Çünkü zeminin deprem anında nasıl davranacağını tespit edenler jeofizik mühendisleridir" diye konuştu.

2029'A KADAR TEHLİKE SÜRÜYOR

17 Ağustos 1999 depremini değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı. 1999'dan bu yana 23 sene geçti, yüzde 64 olasılık 2029'a kadar olduğuna göre, biz işin son evresine geldik. Marmara'nın altındaki Kuzey Anadolu'nun bir bölümü olan fay kırıldığı takdirde minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem üretir" dedi.