23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

23 Nisan 1920 günü bir milletin kaderi değişti. Kurucu Meclis dualarla açıldı. Milletin iradesi ve ulusun egemenliği 103 yıl önce bütün dünyaya ilan edildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu anlamlı günü çocuklara armağan etti… 23 Nisan coşkusu hiç eksilmedi…

Yıl: 1920… Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış, dört bir yanı düşman işgaline uğramıştı. Bu ortamda kuruluşu için ilk adımlar atılan Türkiye, özgürlük için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı’na başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Ancak bağımsızlık ve millet egemenliği için atılması gereken çok önemli bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis’in açılması… Ve o Meclis, işgal altındaki İstanbul’da değil Ankara’da toplanacaktı. Ulu Önder, Meclis’in açılacağı tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıkladı.

AÇILIŞ DUALARLA GERÇEKLEŞTİ

O gün geldiğinde Ankara’da büyük bir coşku vardı. Mustafa Kemal Atatürk ve 155 milletvekilli, önce Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis’in açılışı gerçekleşti. Milletin iradesini temsil eden ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği Meclis’in adı ise Büyük Millet Meclisi oldu. Meclis kürsüsüne ilk konuşmayı yapan ise Sinop Milletvekili Eşref Bey idi.

DÜNYAYA BÖYLE DUYURDULAR

Eşref Bey, Meclis’in açılışını, “Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum” sözleriyle tüm dünyaya ilan etti.

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL BAYRAMI

Bir milletin kaderini değiştiren bu tarihi gün, 1922’den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye’nin ilk milli bayramı olan 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde Ankara’da gerçekleşti.

23 NİSAN, ÇOCUKLARIN GÜNÜ OLDU

Atatürk o gün makam arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi.

Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda hatta dünyaya yayıldı. Coşku katlanarak arttı...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 103. yılı kutlu olsun!