Android kullanım oranları belli oldu

Android 13'ün çıkmasıyla birlikte Google, Android kullanım oranları istatistiklerini güncelledi.

Android kullanım oranları belli oldu

ShiftDelete'ten Aleyna Kaptı'nın haberine göre Google’ın 2022 I/O Geliştirici Konferansı’nda tanıtılan Android 13, geçtiğimiz ağustos ayında resmen yayınlandı.

Android 13’ün piyasaya sürülmesinden sonra pek çok şirket Android 13 tabanlı kendi işletim sistemini dağıtmaya başladı. Bugün ortaya çıkan verilerle birlikte Android kullanım oranları belli oldu.

Android cihazların yüzde 5,2’sinde Android 13 kullanılıyor

Android 13’ün geçtiğimiz ağustos ayında resmen yayınlanmasından sonra şirketler de bir yarış içine girdi. 13 tabanlı kendi işletim sistemlerini dağıtmaya başlayan şirketler arasında Samsung, OnePlus, Realme, Xiaomi, Sony ve Asus gibi birçok şirket yer alıyor.

Bununla birlikte Google’ın Android Studio’da sağladığı istatistiklere göre Android kullanım oranları da belli oldu. Verilere göre Android 13 şu anda tüm Android cihazların yüzde 5,2’sinde kullanılıyor.

Bunun yanı sıra Android 12 ise cihazların yüzde 18,9′unda kullanımda.

Android 12L bu verilerde çok fazla ayırt edilmese de Android 12 ile aynı verilere sahip. Ayrıca bir önceki rapordan bu yana bir yükselişte olduğunu da söylemek mümkün. Tüm bunların dışında Android 11, sahip olduğu yüzde 24,4’lük kullanım oranıyla liderlik koltuğunda yer alıyor.

Android cihazların yüzde 19,5’i ise Android 10 kullanıyor. Bu da Android kullanıcılarının yaklaşık yüzde 32’sinin güvenlik desteği almayan sürümler kullandığını gösteriyor.

Ayrıca 2023 şubat ayı, Android 10 güvenlik desteklerini içeren son Android Güvenlik Bülteni. Bu nedenle de kullanım oranının da artacağı düşünülüyor.


Android kullanım oranları belli oldu


Google’ın bu tablosu, Android 13 ile ilgili detaylara sahipken Android 12 ve 12L arasında herhangi bir ayrım yapmıyor. Önceki sürümlere baktığımızda da Android Oreo kullanımının yüzde 10’un altına düştüğünü görüyoruz.

Ayrıca Android 13’ün benimsenme hızının da telefon üreticileri sayesinde olduğunu da söylemek mümkün.