Bakan Çavuşoğlu: "Deprem müttefikliğimizi bir kez daha hatırlattı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki misyon şefleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu: "Deprem müttefikliğimizi bir kez daha hatırlattı"

AB Başkanlığı’nda düzenlenen yemekte Bakan Çavuşoğlu, önceki toplantıları, geçen yılın muhasebesi ve yeni yıla bakış temasıyla gerçekleştirdiklerini hatırlattı.


Bakan Çavuşoğlu: "Deprem müttefikliğimizi bir kez daha hatırlattı"


Bakan Çavuşoğlu, bu toplantıdaki gündem maddesinin depremler olduğunu, 46 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Cumhuriyet tarihimizde en çok can kaybı ve yıkıma yol açan afeti yaşadık. Bu, 100 yıllık bir süreçte, bir Avrupa ülkesinde meydana gelen en büyük doğal afet. Her zaman ve her vesileyle, başta doğal afetler olmak üzere, insanlığı tehdit eden sorunlara karşı dayanışma ve ortak eylem çağrısı yaptık. Milli gelirine göre dünyanın en hayırsever ülkesi olarak, nerede yardıma muhtaç birisi varsa, yanında olduk. Zira biz 'birlikten kuvvet doğar' deriz, buna inanırız. Bu sözün Avrupa’nın birçok ülkesinde de kullanıldığını biliyorum. Şimdi biz, yaşadığımız bu afet sürecinde güçlü bir uluslararası dayanışma görüyoruz. Bu destek, bize moral ve güç veriyor" diye konuştu.

‘BİZİ MUTLU EDEN BİR DESTEK GÖRÜYORUZ’

Bakan Çavuşoğlu, geçen hafta 3 gün arayla, Delhi'de G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı, Doha'da ise 5’inci En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansına katıldıklarını anımsatarak, "Şunu gördük; en gelişmişinden en az gelişmişine, bütün ülkeler, bütün insanlık yanımızda. Bu, elbette sadece depremin büyüklüğüyle değil, Türkiye’ye, Türk milletine duyulan teveccühle de bağlantılı. AB, üye ülkeleri, aday ülkeleri ve kurumlarıyla, bu destekte büyük pay sahibi. Temsilciliklerimizdeki taziye defterleri en üst seviyelerde imzalandı. AB kurumları toplantılarında saygı duruşunda bulunuldu. Bütün mevkidaşlarımdan 'Geçmiş olsun' mesajları aldım. Birçok ülkeden bakanlar ve AB yetkilileri deprem bölgesini ziyaret etti. İlk andan itibaren AB acil yardımları ve arama kurtarma ekipleri ülkemize yönlendirildi. Önümüzdeki dönemde, toparlanma ve yeniden inşa süreçlerinde de AB ile iş birliğimizi sürdüreceğiz. Nitekim, AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç, Brüksel’de uluslararası konferans düzenleyecek. Destek, sadece resmi düzeyle sınırlı değil. AB üye ve aday ülkeleri halklarından da bizi mutlu eden bir destek görüyoruz. Buna Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımız da elbette dahil.  Bu insani bağ çok önemli" diye konuştu.

'DEPREM İNSANİ BAĞLARIMIZI HATIRLATTI'

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerinden birçok insanın yaşadığını kaydederek, "Benzer şekilde, AB ülkelerinde yaşayan, depremden etkilenen bölge kökenli insanlarımız var. Hollanda’da, 10 akrabasını depremde kaybeden caz sanatçısı Karsu'nun kalpten paylaşımları, milyonlarca insanı derinden etkiledi, yardıma sevk etti. Türkiye, elbette ortak evimiz Avrupa’nın önemli bir ülkesi. Burada bulunan pek çok ülkenin ya komşusu ya ticari ortağı ya da müttefiki. Deprem sadece komşuluğumuzu, dostluğumuzu, müttefikliğimizi değil, insani bağlarımızı da bir kez daha hatırlattı. Umuyorum ki bu ruh, önümüzdeki dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin tüm boyutlarına yansıyacaktır. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler, birlikteliğimizin küresel planda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu vesileyle, AB üyesi ve aday ülkeler ile AB kurumlarına sizler nezdinde tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

DHA