Bakan Koca'da flaş kısıtlama açıklaması

Son dönemde koronavirüs günlük vaka sayılarındaki artış, endişeye yol açtı. Artışların üç nedenden kaynaklandığı tespit edildi.

Bakan Koca'da flaş kısıtlama açıklaması

Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre artışların üç nedenden kaynaklandığı tespit edildi. Bunlar "aşı geldi rahatlaması", "vakalar hızla düştü, her şey normale döndü yanılgısı" ve "1.5 aydır kurallara sıkı sıkı uyan vatandaşın bundan sıkılması" olarak sıralanıyor.

Artışlar nedeniyle kısıtlamaların okullar dışında esnetilmesine Mart'ta başlaması eğilimi ağırlık kazandı. Kovid-19'un daha çabuk bulaşan İngiltere varyantı tüm Avrupa ve dünyayı etkisi altına alırken Türkiye de bundan etkilenmeye başladı.

5 binli rakamları gören günlük vaka sayılarının tekrar 7 binlere çıkmasına neyin neden olduğuna bakıldı. Tespitlere göre mutant virüs Türkiye'de de yayılıyor ancak son dönemdeki artışların bundan kaynaklandığına ilişkin kanıt bulunmuyor. Mutantın etkisinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağına dikkat çekiliyor.

KURALLARA UYMAYI BIRAKINCA

Günlük vaka sayılarında 2 binin üzerindeki artışların nedeni üç başlık altında toplanıyor. Bunlar, şöyle: 1- Aşı geldi diye psikolojik rahatlama. 2- Vaka başta hızlı düştü diye her şeyin normale döndüğünü sanma. 3- 1.5 aydan beri uygulanan kurallardan bunalan vatandaşların kurallara uymayı bırakması ve gevşemesi.

Bu üç faktöre bağlı olarak vatandaşların aile görüşmeleri, misafirlik gibi geleneksel davranışları geri dönmesi, toplu taşımada ve özellikle Anadolu şehirlerindeki işletmelerde kurallara uyulmaması bu sonuçları ortaya çıkardı.

Vaka sayılarındaki artışlar ile birlikte bazı kuralların esnetilmesi de beklemeye alındı. Köy okulları ve bazı sınıfların yüz yüze eğitime başlaması dışında şubat ayında çok önemli bir adım atılması beklenmiyor.

Kısıtlamalar ile ilgili mart ayının beklenmesi eğilimi ağırlık kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada, "Kısıtlamaları gevşetmek için gereken seviyeden uzağız" dedi.