'Bebek Oteli' Skandalı

"... Bu hareket, tüm kadınlara karşı yapılmış bir hakaret suçu. Bir kadının kapıdan geri çevrilmesi, kadınlık onurunu kırar. Avrupa’da turistlere bu tarz hareketler yapılırsa neler olacağını herkes tahmin edebiliyordur."

Geçen hafta çok konuşulan bir haber vardı. Hemen hemen tüm medyada yer aldı.


29 Haziran tarihinde İki Fas vatandaşı türbanlı kadın ile birlikte Bebek Otel’deki Stay isimli Restauranta confirme rezervasyon yapar. Ancak otele girerken güvenlikçi, “türban” sebebiyle otele girmenin yasak olduğunu söyler ve kadınlar da otelin giriş kısmında bekleyerek müdürün gelmesini isterler.


Daha sonra hem güvenlikçi hem de otelin diğer yetkilileri telefonla patronlarını arar konuyu anlatırlar. Ama ‘patrondan' ret cevabı gelir. Rezervasyon yaptırmış yabancı kadına, “Patron Muzaffer Yıldırım’dan kesin talimatı var, türban sebebiyle buraya giremezsiniz...” denir. Kadınların arkadaşı olan Engin Yakut "Cem Yılmaz ile sinema film şirketlerinden ortak olan otelin sahibi Muzaffer Yıldırım her ne kadar her şeyi inkâr etsede, bütün bu olaylar, güvenlik kamera kayıtlarında da açıkça görülüyor" açıklamasını yapar tüm basına.


Engin Yakut ilk başta Muzaffer Yıldırım ile müşterek dostları İdris Odabaşı vasıtasıyla haber yollayarak hanımefendilerden özür dilemesi için haber gönderir ancak bir hafta içerisinde bu hata  telafi etmeyince de savcılığa suç duyurusunda bulunur.


Engin Yakut konuşmasında "Mülkiyeti Vakıflar İdaresi’ne ait olan Bebek Otel'in, kira sözleşmesindeki Vakıfların amacına aykırı olarak otel ve bar olarak işletilmesi sebebiyle de vakıflar sözleşmesinin de iptal edilmesi gerekir. Kaldı ki Mülkiyeti yine Vakıflara, işletmesi Muzaffer Yıldırım'a ait Bebek Otel'de ve Muzaffer Yıldırım’a ait 'Mac Bebeköy spor salonlarında' kaçak yapılaşma ve Vakıflar sözleşmesine aykırı restaurant işletilmekte." bilgisini de verir...


Benim fikrime göre bu büyük hata Türk turizmi açısından son derece zararlı bir durum çünkü Bebek Otel ve içindeki restaurant turizm işletme ruhsatlı bir mekan ve buraya Arap turistlerin alınmaması turizm yasalarına aykırı.


Başörtü gerekçe gösterilerek otel ve restauranta alınmaması “TCK’ya göre Ayrımcılık ve Nefret” suçu...


Bu hareket, tüm kadınlara karşı yapılmış bir hakaret suçu. Bir kadının kapıdan geri çevrilmesi, kadınlık onurunu kırar. Avrupa’da turistlere bu tarz hareketler yapılırsa neler olacağını herkes tahmin edebiliyordur. 


Bakalım gelecek günler bu üzücü olay hakkında hangi gelişmeleri önümüze koyacak.


Sacit ASLAN