DEMOKRASİ VE DİĞERLERİ

"Peki insanlar neden popülist liderleri seçerler? Çünkü “Böl ve Yönet” bilinen en eski numaradır..."

Dikta rejim sevdalısı birini güçlendirecek tek şey toplumu bölmek ve vatandaşlar arasındaki güveni yok etmektir.

Çünkü demokrasinin çalışması için o ülkenin vatandaşlarının birbirine güvenmesi gerekir.
Dikta rejim sevdalıları halkın birbirine güvenmesini istemez tam aksini ister. İnsanlar birbirinden korkmasını ve nefret etmesini sağlamak en önemli stratejidir. Bu durumda Dikta yönetiminden kurtulmak için birlik olamazlar.

Dikta rejim ve yönetimleri yabani ot gibidir ve her yerde büyüyebilir.

Demokrasi ise narin bir çiçek gibidir yeşermesi için özveri ister, bir şeye kalben güvenip dayanmak ister kısacası bazı şeylere ihtiyacı vardırki o ihtiyaçlardan en önemlisi, halkın farklı kesimleri arasındaki güvendir. Dünyadaki popülist ve egoist yöneticiler ise bilinen aynı numarayı uygular, farklı kesimlerin hassasiyetlerini kaşıyarak halkın bölünmesini sağlarlar ve bu hassasiyet içeren yaraları iyileştirmek yerine o yaraları kanatmayı tercih ederler.

Böylelikle toplumun arasındaki güveni yok ederler. Sonuç itibari ile bir birlerine kin ve nefret duyan gruplar ortaya çıkar. Teokratik, Otokratik veya benzer dikta rejim sevdalısı olan liderler, bu guruplardan birinin liderliğini üstlenirler. Çünkü halk artık bir topluluk değildir, birbirleriyle kavga eden gruplara bölünmüştür ve kendi aralarında diğer grupları yok edeceğinin sözünü vermişlerdir bir kere. Yani iş işten geçmiştir…

Bu bilgiler ışığında tek çıkar yol: birlik, beraberlik ve sevgiye sıkı sıkı sarılmaktan başka çare yoktur.

Sacit ASLAN