Ekrem İmamoğlu'ndan 6 ilçe için kritik uyarı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının etkili olmasıyla kentteki son durum hakkında bilgi verdi. İmamoğlu, Anadolu Yakası'nda altı ilçeye de uyarıda bulundu..

Ekrem İmamoğlu'ndan 6 ilçe için kritik uyarı

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından İstanbul’da etkili olması beklenen kar yağışı, sabahın erken saatlerinde başladı.

Bu çerçevede Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, vatandaşları trafiğe çıkmamak konusunda uyarırken, kar yağışın yarın daha da şiddetleneceğini belirtti.

“TRAFİK YÜZDE 20 SEVİYESİNDE”

Şu ana kadar kuzeyde kalan ilçelerde 20 cm, şehir merkezinde 5 cm civarında kar kalınlıkları ölçüldüğü bilgisini paylaşan İmamoğlu trafik yoğunluğunun sabah saatlerinde yüzde 35'lere çıktığını en yoğun halinin bu oran olduğunu şu an yoğunluğun yüzde 20'ler seviyesinde olduğunu kaydetti.

“TRAFİĞİ HAFİF GÖRÜP YOLA ÇIKMAYIN”

Uyarıla dikkate alan 16 milyon İstanbulluya teşekkür eden İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

*Ama şunun bilinmesini istiyorum. Biz şu anda 4 günlük zaman diliminin başlangıcındayız. Bugün akşam saatlerinde daha şiddetli kar beklediğimizi  ifade edelim.

*Dolayısıyla vatandaşlarımız trafiği hafif görüp özel araçlarıyla sahaya çıkma gibi bir davranışta lütfen bulunmasınlar. Toplu taşımaları tercih etsinler.

*Özel araçların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmaması 4 günlük tedbirlerimizin en kıymetli işlevi olacak.

*Metro hatlarımızın gece 02.00'ye kadar, vapurlarımız gece yarısına, metrobüs sabaha kadar çalışacak.

*Bu noktada vatandaşlarımızın trafiğe çıkmama duyarlılığının, en üst seviyede devam etmesini diliyorum.

“METROBÜS GÜZERGAHINDA 33 İŞ MAKİNESİ ÇALIŞIYOR”

İmamoğlu, İBB'nin 2 bin araç, 9 bin 500 personel ile sahada görevde olduğunu kaydetti.

Kar yağışı ve buzlanmaya karşı ekiplerin yollarda, otobüs duraklarında, üstgeçitlerde, meydanlarda, hastane, hal, otogar gibi kamu alanlarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü dile getirdi.

Son 24 saatte İBB Yol Bakım Ekipleri'nin toplam 6 bin 144 ton tuz kullandığını, ilçe belediyelerine 4 bin 660 ton tuz verildiğini de belirtti.

187 kilometrelik metrobüs güzergahının kapanmaması için 33 iş makinesinin çalıştığını ifade etti.

ANADOLU YAKASINDA 40'CM'YE KADAR ÇIKACAK

Ölçülen kar kalınlıkları hakkında da bilgi veren İmamoğlu şunları kaydetti:

*Kar kalınlığı kuzeyde ve batıda şu an daha etkili. Özellikle Arnavutköy’de 20 cm'ye, Kavacık’ta 15 cm'ye, Çatalca’da 7-10 cm'ye kadar ulaşmış durumda. İstanbul Havalimanı’nda da  4-5 cm'lik kalınlık görülmüş.

*Şu anda İstanbul Havalimanı'nda çok değerli bir çalışmanın yürütüldüğünü arkadaşlarım bana ilettiler.

Cuma ve sonrasındaki günlerde görülecek kar yağışı neticesinde toplamda Boğaz çevresindeki ilçelerimizde 5-15 cm, Anadolu yakasının doğu ilçeleri Çekmeköy, Şile, Sancaktepe, Kartal, Pendik ve Tuzla'da 20-40 cm yüksekliklerinde kar kalınlıklarının oluşabileceği öngörülüyor. Bu hattaki ilçelerimize vatandaşlarımızın tedbirli davranması gerekiyor.”

75 BİN KUMANYA DAĞITILDI

İmamoğlu; kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, 9-10 Mart 2022 tarihleri arasında sahada çalışan personel ile il genelinde ulaşım ağı üzerindeki belirlenen 40 noktada vatandaşlara toplam 75 bin kumanya ve mobil malzeme dağıtıldığını anlattı.

Ulaşım ağı üzerinde kritik noktalara FSM Köprüsü girişi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişi, Mahmutbey Gişeler, Hadımköy Gişeler'e konuşlanan mobil tuvaletler ile hizmet verildiğini kaydetti.

İmamoğlu, 586 evsiz vatandaşın misafir edildiğini söyleyerek isteyenlerin memleketine gönderildiğini isteyenlere iş bulunduğunu belirtti.

“KÖY YOLLARI AÇIK TUTULACAK”

153 köy statüsündeki mahallelerde muhtarlarla koordineli olarak çalıştıklarını köy yollarının kapanmaması için sahada olduklarını ifade etti.

İmamoğlu İstanbul Valiliği'nin TIR ve ağır vasıtalı araçların İstanbul’a giriş yapılmaması kararını da çok değerli bulduklarını sözlerine ekledi.

“KOORDİNASYON SORUNU YOK”

Gazetecilerin İstanbul Valisi'nin karla mücadele çalışmaları ile ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında İBB dışındaki bütün kurumlara yer vermesi ile ilgili “Koordinasyon sorunu mu var?” sorusuna da İmamoğlu “Koordinasyon problemi olduğunu düşünmüyorum. Sabah da kendisini aradım ve karşılıklı istişarede bulunduk. En azından bizim açımızdan böyle bir şey yok. Sayın Valimizin de öyle düşündüğünü, düşünmüyorum. Sadece şu şunu getirdi aklıma. Herhalde bizim kusursuz çalıştığımızı düşünerek diğer kurumlara biraz daha omuz vermek, destek olmak istemiş olabilir. Bizim kusursuz  çalıştığımıza dönük bir esprili yaklaşım olarak kabul ediyorum bu tweetini” cevabını verdi.