En ucuz sigara 50 lira olacak!

Yılbaşında yaşanacak otomatik ÖTV zammı ucuz sigaralara zam olarak yansıyacak. 45 liralık en ucuz sigaraların fiyatının 50 lira civarına çıkması bekleniyor.

En ucuz sigara 50 lira olacak!

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre ekonomik krizin yol açtığı maliyet artışları ve vergileme sistemi ucuz sigara fiyatlarında çifte zam baskısı oluşturmaya başladı. Yılbaşında devreye girecek hem otomatik vergilerin hem de firma maliyetlerinin, sigaradaki vergi sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak ucuz sigaralara yansıtılabileceği ifade ediliyor. Sigara firmaları, maliyetlerin dengeli dağıtılması ve aşırı fiyat artışlarının önlenebilmesi için sigara üzerindeki nispi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının bir miktar düşürülmesi, düşen kısım kadar da maktu ÖTV’ye ilave edilmesi önerisinde bulundu.

4-5 TL ZAM YANSIYACAK

Sigaradan alınan maktu ve asgari maktu ÖTV tutarlarına her 6 ayda bir gerçekleşen yurt içi ÜFE oranında otomatik zam yapılıyor. Temmuz-Kasım aylarını kapsayan son 5 ayda ÜFE yüzde 24.19 oldu. Aralık ayında ÜFE’nin yüzde 2.26 civarında gerçekleşmesi halinde sigara vergilerinde yüzde 27 oranında bir zam baskısı oluşacak. Bu durumda 1 paket sigaranın üzerindeki maktu ve asgari maktu ÖTV yükü 23.33 liradan 29.63 liraya çıkacak. Paket başına ÖTV yükü 6.3 lira artacak.

Sigara firmaları, vergi dışında başta asgari ücret olmak üzere bir de artan girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtmayı hedefliyor. Ancak yansıtılan her maliyet nispi ÖTV nedeniyle yüksek zam gerektirdiği için maliyet kaynaklı zammın düşük kalacağı tahmin ediliyor. Hesaplamalar 45 lira seviyesindeki sigaraların en az 49-50 lira düzeyine çıkarılacağını, diğer sigara gruplarına da yine 4-5 liralık zamların yansıtılacağını işaret ediyor.

Sürdürülemez hale geldi

Japan Tobacco International (JTI) Kurumsal İlişkiler Direktörü Zeynep Öztürk, sigaradaki nispi ÖTV ağırlıklı yapının hem firmalar hem de kamu açısından sürdürülemez noktaya geldiğini söyledi. Mevcut yapının enflasyonu da artırdığını belirten Öztürk, 1 liralık maliyetin yansıtması halinde sigara fiyatına 7 lira zam yapmak gerektiği ifade etti. Öztürk, kamu ve üreticinin kazanması için nispi vergi oranının düşürülüp maktu verginin artırılması gerektiğini savundu.