Eski Kırkpınar ağasına 9 yıl hapis cezası

Eski Kırkpınar ağası Ahmet Çetin ve beraberindeki 10 kişinin yargılandığı ‘dolandırıcılık’ davasında karar çıktı.

Eski Kırkpınar ağasına 9 yıl hapis cezası

HALKTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava geçen günlerde karara bağlandı. Dosyada, tekstil sektörünün önde gelen firmalarından biri olan TÜBAŞ Tekstil Ürünleri Boyama AŞ ile bu şirketin sahibi zarar gören tarafta yer aldı. Sanık sandalyesinde ise eski Kırkpınar ağası Ahmet Çetin (57), Ankara Barosu’na üye avukat Hasan Yaşar (43) emlakçı Tarkan Adsız (52) ve eski tapu çalışanı Atakan Avcı (48) ile birlikte toplam 11 kişi yer aldı.

‘Alıcılar gizlilik içinde belirleniyor’

Dava dosyasına göre, TÜBAŞ Tekstil’in sahibi Cemal Sezgin (70) ile temasa geçen emlakçı Tarkan Adsız bu kişiye, Tekirdağ Çorlu’da kamuya ait bir dizi değerli arazinin olduğunu söyledi. Adsız, Sezgin’e anılan arazilerin satışının Ankara’daki bir ekip eli ile yapıldığını söyledi. İddiaya göre Adsız, bu görüşmede “Alıcılar büyük bir titizlik ve gizlilik içinde bu ekip tarafından belirleniyor” ifadelerini kullandı.

‘MİT Bölge Başkanı’ olarak tanıtıldı

Cemal Sezgin’in yetkilendirmesi ile şirketin Muhasebe Müdürü Ş. Sezgin ile Cemal Sezgin’in oğlu B. Sezgin Ankara’ya gitti. Tarkan Adsız bu görüşmede, gelen kişileri Ahmet Çetin ile tanıştırdı. Ş. Sezgin, Ankara’daki bir otelde yaptıkları görüşmede Adsız’ın, Çetin’i, kendileri ile ‘MİT Edirne Bölge Başkanı’ olarak tanıttığını anlattı. İddiaya göre, Tekirdağ’da kamuya ait arazilerin satışının Çetin’in yetkisinde olduğu anlatıldı.

Resmi Gazete’nin de sahtesini bastılar!

Adsız ve Çetin, şirket yetkilileri ile, Çorlu’da bulunan bir arazinin TÜBAŞ’a 13 milyon liraya satılması konusunda ‘mutabık’ kaldı. Bu aşamadan sonra bir dizi görüşme ve para transferi oldu. Arazinin TÜBAŞ’a satıldığına dair sahte Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ve sahte Resmi Gazete yazısı dahi oluşturuldu. Tapu devri için aylarca oyalanan şirket yetkililerine, Photoshop’ta oluşturulan bir sahte tapu dahi verildi.

Elden verilen 5.2 milyon için tutanak

Haziran 2016’da başlayan ve bir yıla yakın süren görüşmelerin birinde, iddiaya göre MİT Edirne Bölge Başkanı olarak tanıtılan Ahmet Çetin; sanılar A. K. H. E. ve A. Ö.’yü de ‘üst düzey MİT görevlisi’ olarak tanıttı. Şirket bu süreçte toplamda 10 milyon liralık bir ödeme yaptı. Ödemenin bir bölümü Av. Yaşar’ın banka hesabına gönderildi. Anılan paranın 5 milyon 200 bin lirası Ahmet Çetin’e elden verildi. 24 Ocak 2017 günü verilen bu paranın verildiğine dair tutanak imzaladı.

‘O günün kuru ile zararımız 5 milyon dolar’

Ancak, arazi satışının hayali olduğunu kendileri ile paylaşılan belgelerin de sahte olduğunu gören şirket sahibi suç duyurusunda bulundu. Şirket sahibi Cemal Sezgin ifadesine, toplamda bin çalışanlarının olduğunu Çerkezköy ve Muratlı’da fabrikalarının olduğunu kaydederek “Bu adamlar bizim 13 milyon 500 bin TL paramızı aldılar, o zamanki dolar kuruyla 5 milyon dolara denk geliyordu” dedi.

Savunması alınan sanıklar ise, suçlamaları kabul etmedi. Dava dosyasına göre, ‘dolandırıcılık’ suçlamasının odağında yer alan Av. Hasan Yaşar ile Ahmet Çetin ise birbirlerini suçladı.

Çetin: "Başıma silah dayayıp çek aldılar"

Ahmet Çetin savunmasında, 30 yıldır emlak işi yaptığını ifade ederek “Ben kimseye kendimi MİT görevlisi olarak tanıtmadım, kimseyi dolandırmadım. Şahıslar benden, İstanbul’da kafama silah dayayarak 1 milyon dolar değerinde çek aldılar. Kırkpınar Ağası oldum. Ağalık bedelinin tamamını ödeyemediğim için benim ağalığım iptal edildi. Bu dosya ile itibarım zedelendi. Kamuoyunda linç edildim” diye konuştu.

‘Yukarıda tanıdıklarım var’ dedi

Av. Hasan Yaşar ise, Ahmet Çetin’in kendisine, MİT Marmara Bölge’de çalıştığını söylediğini öne sürerek bu kişinin “Benim yukarıda tanıdıklarım var ben bu sorunu (arazi alımı) hallederim” dediğini öne sürdü. Av. Yaşar, Çetin’in, TÜBAŞ’ın sahiplerinden aldığı para ile Range Rover marka aracını aldığını ifade etti. Yaşar, şikâyetçilere verilen sahte belgelerin ise Ahmet Çetin ile bir diğer sanık T. C. tarafından hazırlandığını öne sürdü.

31’er milyon TL de adli para cezası

Yapılan yargılama sonrası mahkeme, 7 kişi hakkında tüm suçlardan beraat kararı verdi. Mahkeme, Ahmet Çetin, Av. Hasan Yaşar, Tarkan Adsız ile eski tapu çalışanı Atakan Avcı hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 9 yıl 4’er ay 15’er gün hapis cezası verdi. Mahkeme, 4 sanığa 31 milyon 250’şer bin TL de adli para cezası verdi. Karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

‘O olayla ilgili şikâyetçi oldum’

Mahkemedeki ifadesinde, başına silah dayatılarak 1 milyon dolarlık çekin kendisinden alındığını öne süren Ahmet Çetin, Halktv.com.tr’nin sorusun üzerine “Mahkemede de söyledim. Kendimi asla MİT mensubu olarak tanıtmadım. Bizden şikâyetçi olan şirketin merkezine gittim. Orada 8-10 kişi vardı. Başıma silah dayadılar. ‘Buradan çıkamazsın’ dediler. Benden 1 milyon dolarlık senet aldılar. O olayla ilgili suç duyurusunda bulundum. Ancak henüz bir sonuç çıkmadı” diye konuştu.

Çetin, savcılık başvuru dilekçesini ise Halktv.com.tr ile paylaşmadı.