Ev işi yapmak kanser riskini azaltıyor! 4 dakika ayırmanız yeterli

Avustralya'da yapılan bir araştırma, dört dakikalık ev işlerinin orta yaş grubunda 'harikalar yarattığını' ortaya koydu.

Ev işi yapmak kanser riskini azaltıyor! 4 dakika ayırmanız yeterli

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre oturma odasını süpürmek veya ağır yiyecek poşetleri taşımak, spor salonunda bir saat geçirmeye kıyasla pek egzersiz gibi gelmeyebilir. 

Ancak araştırmalar, bu günlük görevlerin “keyifle” yapıldıkları sürece kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, orta yaşlı yetişkinlerde, günde sadece dört dakika yoğun aktivite yapmak, genel kanser riskini yüzde 18 oranında azalttı.

Bilim insanları, ileri yaşta olup da hareketsiz yaşam tarzına sahip olanları, ağır alışveriş yapmak, merdiven çıkmak veya torunlarla bahçede oynamak gibi günlük görevleri yerine getirdikleri yoğunluğu artırmaya çağırdı.

JAMA Oncology’de yayınlanan çalışma, ortalama yaşı 62 olan 22.398 yetişkinden alınan UK Biobank verilerine baktı. Hiçbiri yürüyüşe çıkmak, koşmak veya spor salonuna gitmek gibi düzenli egzersiz yapmadı.

Araştırma için bahçıvanlık, ağır alışveriş torbaları taşıma veya banyoyu ovmak gibi zorlu ev işleri gibi günlük aktivitelerini izlemek için özel cihazlar takıldı.

YÜZDE 18’E VARAN AZALMA

Elde edilen sonuçlara göre, günde en az yaklaşık 3,5 dakikalık ev egzersizi, yapmayanlara kıyasla kanser insidansında yüzde 18’e varan bir azalma ile ilişkilendirildi.

Ve 4,5 dakikalık günlük aktivite, karaciğer, meme, böbrek ve bağırsak kanseri dahil olmak üzere fiziksel aktiviteye bağlı kanserlerde yüzde 32’ye varan bir azalma ile ilişkilendirildi.

Çalışmanın baş yazarı Sidney Üniversitesi’nden Profesör Emmanuel Stamatakis, “Orta yaşlı insanların çoğunun düzenli olarak egzersiz yapmadığını biliyoruz, bu da kanser riskini artırıyor.”

“Günlük işlerin yoğunluğunu günde dört ila beş dakika kadar kısa bir süre için artırmanın, her birinin yaklaşık bir dakikalık kısa aralıklarla yapılmasının, kanser riskinde yüzde 18’e varan genel bir azalmayla ve fiziksel aktiviteye bağlı kanser türleri için yüzde 32’ye kadar bağlantılı olduğunu görmek oldukça dikkat çekici.” dedi.

Araştırmacılar, aktivitelerdeki küçük artışların zindeliği artırabileceğini, iltihaplanmayı azaltabileceğini, insülin duyarlılığını artırabileceğini ve bunların hepsinin kanser riskinin azalmasına katkıda bulunabileceğini ekledi.