Fatih Altaylı: "Faiz kararında sürpriz beklemeyin"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) perşembe günü (yarın) saat 14.00’de faiz kararını açıklayacak. Fatih Altaylı, bugünkü yazısında, “Faiz kararında sürpriz beklemeyin” diye yazdı.

Fatih Altaylı: "Faiz kararında sürpriz beklemeyin"

Usta gazeteci ve televizyoncu Fatih Altaylı, yazısında şunları kaydetti:

“Geçen ay, iktidara yakın ama kafası pek basmayan iktidar sözcüsü gazeteciler ‘Yüksek faiz arttırımı geliyor’ diye yaygara yapar ve bilerek ya da bilmeyerek piyasayı manipüle, birilerini de zengin ederken, ben burada ‘Bakmayın bunların palavralarına, Cumhurbaşkanı’nın hassasiyetlerini gözeten ve çok da fazla olmayan bir artış yapılacak’ demiştim.

Nitekim 25’ler 30’lar hatta 40’ların havada uçuştuğu günlerin ardından Merkez Bankası faizi 6,5 puan arttırmakla yetindi ve 15’e çıkardı. Edindiğim izlenimlere göre, bu kez de farklı bir şey olmayacak. Faiz artışı sonrası Merkez Bankası’nın gösterge faizi büyük ihtimalle 17’nin biraz üzerinde olacak.

Ekonomi ve vergiler ile ilgili yazı ve sözlerim, yapılan fahiş vergi arttırımlarının ve zamların henüz antre kıvamında olduğunu söylemem bazıları tarafından biraz karamsar bulunuyormuş. Haklılar. Karamsarım. Çünkü iktidar yazarları ve sözde ekonomistleri gibi işkembeden sallamıyorum. Sayılara bakıyorum. Bildiğim şu. İktidarın seçimi kazanmak için, seçim öncesi yaptığı harcamalar, verdiği sözler, EYT kararı gibi yüksek maliyetli seçim yatırımlarının bütçeye getirdiği ekstra yük yaklaşık 1,1 trilyon TL düzeyinde idi.

Bunu işkembeden söylemiyorum, Maliye bürokrasisinin bana verdiği bilgiye dayanarak söylüyorum. Buna karşın yeni yapılan vergi artışları ve zamlar ile birlikte hepsinin toplam getirisi yaklaşık 350 milyar TL’yi ya bulacak ya bulmayacak. Yani gerekenin üçte biri. Üçte iki hâlâ heybede. Bu bilginin de kaynağı Maliye kaynakları. O yüzden, yapılanlar yapılacakların üçte biri diyorum. Haksızsam, haksızsın desinler!”