Gayrimenkul yatırımları, fonlar sayesinde daha adil ve ulaşılabilir hale gelecek

View Yapı'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali İmran Bozdoğan, konut sektöründeki son gelişmeleri, şirketin projelerini, hedeflerini ve Metafor Ankara'daki son durumu İstanbul'da bir otelde düzenlediği toplantıyla değerlendirdi.

Gayrimenkul yatırımları, fonlar sayesinde daha adil ve ulaşılabilir hale gelecek

Yenilikçiliği, inavosyonu ve sektöre değer yaratmayı önemsediklerini ve buna göre çalıştıklarını aktaran Bozdoğan, inşaat sektörünün dünyada ve Türkiye'de inşaat sektörü ciddi bir konumda yer aldığını View Yapı'nın ekosistemi 2024'te genişlediğini: ortaklık ekonomisi ve GYF'lerle gayrimenkul sektörünün demokratikleşmesine öncülük ettiğini vurguladı.


Gayrimenkul yatırımları, fonlar sayesinde daha adil ve ulaşılabilir hale gelecek


Konut alımına yönelik düşen talebin arzı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bozdoğan, inşaat sektörü olarak 2023 yılını potansiyelinin altında bir büyüme ile kapattıldığını anlattı.

PROJE GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

2023'ün sektör açısından zorlu geçtiğini söyleyen Bozdoğan, "Enflasyonla maliyetlerin yükselmesi talepte oluşan daralmayla zorlu bir yıl geçirdik. Sektörde talep oldukça azaldı, son 8 yılın en düşük rakamlarını gördük. Talebin artan fiyatlar sebebiyle gerilemesini konut arzını da olumsuz etkiliyor. 2024'ten beklentilerimiz daha farklı. 2024'te gayrimenkul yatırım fonları kullanarak sektördeki yenilikleri hızlandırmayı planlıyoruz. Bu, gayrimenkul yatırımlarını daha adil ve erişilebilir hale getirecek, böylece daha geniş bir yatırımcı kitlesinin sektöre katılımını sağlayacak. Biz 2024 yılında da proje geliştirmeye devam edeceğiz. Burada önemsediğimiz bir konu sektörün globalde de büyümesidir. 2027 ve 2030 yıllarında globalde sektörün yüzde 6 bileşik büyüme oranı ve 20 trilyon dolara yakın işlem hacmi öngörülüyor. Bu değerin içerisinde yer almamız gerektiğine inanıyoruz. Bizim de uzun ve orta vade de hedeflerimiz tamamıyla büyüme odaklıdır" dedi.

YIL İÇERİSİNDE TAMAMI TESLİM EDİLECEK

Ankara'nın dönüşüm bölgesinde proje geliştirdiklerini aktaran Bozdoğan, "3 yıldır devam eden Metafor Ankara projesinde zor şartlara rağmen teslim aşamasına gelindi. 2024 yılı itibariyle tamamı teslim edilecek. Akabinde projede hayat başlamış olacak. Kiralama süreci devam ediyor. Satışları piyasanın gerilediği dönemde ciddi oranda artırdık. 827 bağımsız bölümden oluşan karma yaşam projesi. Konut, ofis ve alışveriş merkezini içinde barındırıyor. Doğru zamanda doğru kampanyayla talebe cevap verebilecek ve talebi artıracak çalışmalar gerçekleştirdik. Bu da bize başarı getirdi" ifadelerini kullandı.

2024 YILININ İKİNCİ YARISINDA İÇ PİYASADA HAREKETLİLİK OLUŞACAĞINA İNANIYORUZ

Bozdoğan, "Gayrimenkul alımının zorlaşmasıyla zaman zaman kredi kampanyaları düzenleniyor ancak alım gücünün düşmesi finansman araçlarını çok cazip kılmıyor. Talebin fiyat artışı sebebiyle azalması proje geliştirmeye, arzın artmasına da engel oluyor. Arzda yaşanan bu problem fiyatların yükselmesi sonucunu doğuruyor. 2024 yılının ikinci yarısında iç piyasada hareketlilik oluşacağına inanıyoruz" diye konuştu.



Gayrimenkul yatırımları, fonlar sayesinde daha adil ve ulaşılabilir hale gelecek - Resim : 2


SERMAYE PİYASASI ARAÇLARINI ÖNEMSİYORUZ

Kendi projeleri için çeşitli araçlar geliştirdiklerini belirten Bozdoğan, "Özellikle sermaye piyasası araçlarını önemsiyoruz. Metafor Ankara projemiz tamamlandıktan sonra da yatırımcı olarak kalmaya devam edeceğiz. Metafor AVM'mizi gayrimenkul yatırım fonuna dönüştürdük. Gayrimenkul yatırım fonları önümüzdeki süreçte daha fazla gündemde olacak. Bir finansal araç olarak da kullanılabilecek. Sermayenin tabana yayılarak yatırımın daha da demokratikleştiği küçük tasarruflarla büyük kazançların elde edilebileceği yatırım aracı olarak görüyoruz. İç piyasada bunların da yaygınlaşmasıyla 2024'ün ikinci yarısına doğru sektörde hareketlilik bekliyoruz" dedi.

DHA