Hazine üç ayda 210 milyar borç ödeyecek

Hazine, yabancı kaynak girişi sağlamak ve borç geri ödemelerini finanse etmek için yüzde 42’leri aşan yüksek faizle borçlanıyor. Bakanlık üç ayda 210.4 milyar TL iç borç ödemesine karşılık, 224.4 milyar TL yeni borç almayı planlıyor.

Hazine üç ayda 210 milyar borç ödeyecek

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre yüksek enflasyon ortamında ve deprem harcamalarının etkisiyle patlama yaşayan olağanüstü bütçe açıklarını finanse etmeye çalışan Hazine, çok yüksek faizlerle yüklü miktarda iç borç ödemeleri gerçekleştiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kasım 2023–Ocak 2024 döneminde 210.6 milyar TL milyar TL borç servisine karşılık 224.4 milyar TL yeni borç almayı planlıyor.

Söz konusu üç ayda iç borç çevirme oranı yüzde 116 olacak.

Yani ödeyeceği her 1 TL borç karşılığında, 1.16 TL borç alacak. Bakanlık açıkladığı iç borçlanma stratejisine göre kasım ayında ayında toplam 78.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL'lik, aralıkta toplam 39.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 40 milyar TL'lik, ocakta ise toplam 92.8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 126.4 milyar TL'lik iç borçlanmaya gidecek.


Hazine üç ayda 210 milyar borç ödeyecek


KÖRFEZ'DEN YOĞUN TALEP

Hazine, geçen hafta kasım ayı borçlanma stratejisi kapsamında 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvil ihaleleri ile yaklaşık 21 milyar TL borçlandı. Bu hafta ise 4 ihalede yaklaşık 40 milyar lira daha borçlandı. Bununla birlikte Hazine, yabancı kaynak girişi sağlamak ve borç geri ödemelerini finanse etmek için yüzde 42'leri aşan yüksek faizle borçlanıyor. 

İhraca 200 yatırımcının, ihraç tutarının 3 katı kadar talep gösterdiği dikkatlerden kaçmazken, talebin neredeyse yarısı Körfez ülkelerinden geldi. Bu ihraçla birlikte 2023 yılında uluslararası sermaye piyasalarından yapılan toplam borçlanma tutarı 10 milyar dolara ulaştı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) özel olarak ihraç edileceği konuşulan sukuk işlemi ise bu ihraçtan bağımsız masada duruyor.

Yüzde 42'nin üzerinde faizle borçlanma

Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği ihalelerde 2 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz, bankalara zorunlu olarak tahvil aldıran regülasyonlarla gerilediği tek haneli seviyelerden yüzde 42.18'e kadar yükseldi.

Mayıs ayında gerçekleşen iki seçim arasında yabancı payındaki rekor düşüşe rağmen Merkez Bankası regülasyonlarıyla yüzde 8.6 civarına kadar gerileyen bileşik getiri aradan geçen yaklaşık 6 ayda 33 puandan fazla yükselmiş oldu. 10 yıllık tahvil ihracında ise bileşik faiz yüzde 31.98'e yükseldi.