Hikâyeden "gizli reklam" durduruldu!

Reklam Kurulu, yeni yasal düzenlemenin ardından Instagram'da gizli "reklam story"lerini mercek altına aldı. Başta gıda takviyeleri olmak üzere gizli reklamlara durdurma cezaları gelmeye başladı.

Hikâyeden "gizli reklam" durduruldu!

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre sosyal medya Influencer'larının gizli reklamlarına karşı yapılan yasal düzenlemelerin ardından, cezalar gelmeye başladı. Instagram hesaplarındaki fotoğraf ve videoların yanı sıra story'leri de takibe alan Reklam Kurulu, başta gıda takviyeleri olmak üzere, gizli reklamlara durdurma cezası verdi.

Reklam Kurulu, gizli reklam yaptığı belirlenen bir dizi sosyal medya hesabını inceledi. "Suda Collagen" adlı takviye edici gıdanın Instagram'da hesaplarca gizli reklamının yapıldığını tespit eden kurul, firmanın sosyal medya hesabına yönlendirme yapıldığını, paylaşımın açıkça reklam olduğunun belirtilmediğini ve tüketicinin yanıltıldığını belirledi.

İzinsiz reklamı yasak

İnternet reklamlarını sağlık açısından da ele alan Reklam Kurulu, gizli reklamı yapılan gıda takviyesi paylaşımlarından bir tanesinde yer alan "antioksidanlar ve C vitamini bağışıklık sistemin korunmasında önemli rol oynar", "Soğuk havalarda hem cildinizi hem de bağışıklık sisteminizi desteklemek istiyorsanız..." ifadelerinin "sağlık beyanı" olduğunu, ürünün ilaç gibi tanıtıldığını belirledi.

Takviye edici gıdalar için bu tür sağlık beyanlarının kesinlikle yasak olduğunun altını çizen Kurul, bir ürüne ilişkin sağlık beyanında bulunulabilmesi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan izin alınması gerektiğini, aksi halde bilimsel olarak ispat edilmemiş beyanlarla tüketicilerin aldatılacağını vurguladı. Kurul, yine Instagram'daki "hurkanakkuzu" adresinden yapılan fizyoterapist tanıtımında yer alan şahsın hekim olmadığına ve bu alanda bir yetkisinin bulunmamasına karşın bu tür ifade ve görüntülere yer verilmesinin ilgili mevzuata aykırı, tüketicileri aldatıcı nitelikte olduğunu belirleyerek, durdurma cezası verdi.

Amacının dışına çıkıldı

Kurul'un bir başka tespiti de, Trendyol sitesinden cilt bakımı ürünü pazarlayan Instagram kullanıcısı ile ilgili oldu. Reklam Kurulu, "seelcanyvz" kullanıcı adıyla yayımlanan ve "story" olarak da bilinen hikayelerde, satılan ürünlere ilişkin yönlendirme içeren fotoğraf ve ifadelere yer verildiğine dikkat çekti.

Kurul, sosyal medya platformunda yayınlanan reklamlarda, tüketicilerin başka bir şey yapmalarına gerek kalmadan paylaşımın reklam olduğunun anlaşılması gerektiğine işaret ederek, kısa süreli görüntülenen paylaşımlarda da tanıtım yapıldığıyla ilgili etiketlere yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Kurul, söz konusu kullanıcının da tüketicilerin aydınlanma, bilgilendirilme ihtiyacını karşılama ve haber verme amacının dışına çıktığını belirleyerek, reklam durdurma cezası verdi.

Influencerlar ne iş yapar?

Markaların iş birliğinde bulundukları kişiler haline gelen influencerlar, takipçilerinin satın alma kararlarında etkilidirler.