İnternetten kolayca satın alınabilen 'samuray kılıcı' tartışma yarattı

İstanbul'da internetten satın alınan “samuray kılıcıyla” işlenen cinayetin ardından, kılıç ve benzeri silahların internetten satışı gündeme geldi. Halihazırda pek çok internet sitesinde, başta samuray kılıçları olmak üzere, kılıç, pala ve benzeri aletler satılıyor.

İnternetten kolayca satın alınabilen 'samuray kılıcı' tartışma yarattı

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre ateşli silahlar ve bıçakların satışını düzenleyen kanuna göre, bu silahların normal şartlarda satışı, bulundurulması ve taşınması yasak. Ancak “sanat veya mesleğin icrası” gerekçesiyle bu ürünlere izin verilebiliyor.  İnternetten satışları düzenleyen kanuna göre ise özel düzenlemeler haricinde perakendede satılan bir ürünün internetten satışını engelleyen özel bir hüküm bulunmuyor. Tıbbi cihaz ve ürün satışı mevzuatına tabi protez, korse gibi ürünler internetten satılamazken, elektronik ticareti düzenleyen mevzuattaki boşluk nedeniyle internetten satışına yasak konulmayan kılıç gibi silahlar, elektronik ortamdan alıcı bulabiliyor.

Başak Cengiz’in, Can Göktuğ Boz isimli saldırgan tarafından internetten aldığı samuray kılıcıyla öldürülmesi ve evinde çok sayıda kılıç ele geçirilmesinin ardından; kılıç, pala gibi aletlerin internetten satışı gündeme geldi. Halen pek çok internet satış platformunda, başta samuray kılıçları olmak üzere, katana, Osmanlı kılıcı, balta ve pala gibi silahların satıldığı görülüyor.

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a göre, Türkiye içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılan özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasak. Ancak bu aletlerin üretimi, satışı, bulundurulması ve taşınmasına, “sanat veya mesleğin icrası” gerekçesiyle izin verilebiliyor.