İstanbul’da tarihi eser operasyonu: 11 gözaltı

İstanbul'da Eylül ayında farklı tarihlerde farklı ilçelerdeki çok sayıda adrese operasyon düzenlendi. Operasyonlarda tarihi eser kaçakçılığı yapan 11 kişi yakalandı.

İstanbul’da tarihi eser operasyonu: 11 gözaltı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ülkedeki bazı tarihi eserlerin kayıtsız yer değiştirdiği ve ikinci kişilere satıldığı yönünde ihbar aldı.

Ekipler söz konusu ihbardan sonra tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele kapsamında çalışma başlattı.

Yapılan çalışmalarda Gaziosmanpaşa, Üsküdar, Fatih, Kadıköy ve Bahçelievler'de belirlenen bazı adreslerde kalan şüphelilerin kaçakçılık yaptıkları tespit edildi. Beş farklı tarihte sözkonusu adreslere operasyon düzenlendi.

Operasyonlarda 11 şüpheli yakalandı.

Adreslerdeki aramalarda Urartular dönemine ait olduğu değerlendirilen 2 küp, kitap, el yazmaları, objeler, sikkeler, Osmanlı dönemine ait 24 tapu senedi, 128 mühür ve kalıbı, CİTES kapsamında (Nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşme) bir yılan derisi, 2 bin 752 sikke ve kalıbı ele geçirildi. Sikkelerin bir kısmının ele geçirilen kalıplarla yeniden imal edildiği, eski görünümü verilerek piyasaya sürüldüğü öğrenildi.

Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

11 şüpheli, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

DHA