Karaköy’deki Ömer Abed Han ihaleyle satılacak

İstanbul 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, 19. Yüzyıl Osmanlı döneminin şaheserlerini inşa eden Alexandre Vallury’nin mimarı olduğu Ömer Abed Han’ın satışına hazırlanıyor.

Karaköy’deki Ömer Abed Han ihaleyle satılacak

HALKTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Sultan II. Abdülhamit'in mabeyn kâtibi olan Arap İzzet Paşa tarafından yaptırılan han Karaköy İskelesi’nde 40 metre mesafede.

‘Ortaklar arasında anlaşmazlık’ iddiası

İddiaya göre, hanın 4 hissedarı aralarındaki anlaşmazlıkları çözemeyince asırlık yapının da satışı gündeme geldi. 5 katlı hanın hissedarlarından Ahmet Semih Mumtaş’ın açtığı, ‘ortaklığın giderilmesi’ davası sonrası mahkeme bilirkişi raporu hazırlattı.

Belirlenen bedel 415 milyon lira

Korunması gereken 1. Grup Kültür Varlığı olarak tescilli olan hanın değeri 415 milyon lira olarak belirlendi. Teras katında eşsiz bir deniz manzarası da olan handa 122 adet ofis ve dükkân bulunuyor.

İhale önümüzdeki ay

Mahkeme, hanın satışına ilişkin 13-20 Eylül tarihleri arasında teklif alacak. İlk ihalede alıcı çıkmaması halinde, ikinci ihale ise 13-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Hanın alıcı yüzde 20 de KDV ödeyecek.

Hanın 4 hissedarı var

Dava dosyasına göre hanın 4 hissedarı bulunuyor. Hanın en büyük hissedarı Hacı Ali Akın. Diğer üç hissedar ise Serap Sarıca, Günay Sütşurup ile Ahmet Semih Mumtaş…

Mimarı önemli eserlere imza attı

Şimdilerde satışa konu olan tarihi Ömer Abed Han’ın da mimarı olan Alexandre Vallury’nin imzasını taşıyan eserlerden bir kaçı ise şunlar: Afif Paşa Yalısı, Osmanlı Bankası Merkez Binası, Pera Palas Oteli, Büyükada Rum Yetimhanesi, II. Abdülhamid Anıtı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ana Binası…