Masquerade’de 'kaçak tadilat' katliamı

Gece kulübünde 29 can alan ‘kaçak tadilat’ faciasının altından ihmaller zinciri çıktı. Tadilat yapan işçiler ölüm kapanında sıkışıp can verirken kulüpte hiçbir yangın önlemi alınmamış. Beşiktaş Belediyesi 2018’de diskotek olan ruhsatı eğlence mekânına çevirirken, itfaiye raporunu talep etmemiş.

Masquerade’de 'kaçak tadilat' katliamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Gayrettepe’deki ‘Masquerade’ gece kulübünde yaşanan facianın hemen ardından yaptığı açıklamada, 2 mülkiye başmüfettişinin konuyla ilgili çalışmalara başladığını açıklamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da yangınla ilgili soruşturma başlatmış, görevlendirilen savcılar polis ve itfaiye ekipleriyle birlikte mekâna girerek incelemelerde bulunmuştu. Mülkiye müfettişleri ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hem mekânın ruhsatını veren Beşiktaş Belediyesi hem de diğer tüm kurumlardan belge ve bilgiler talep etti.

RUHSATTAKİ BİLGİLER YANLIŞ

Hürriyet'in haberine göre, soruşturma dosyasına giren evraklara göre, eğlence mekânının ilk ruhsatı 1987 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından diskotek olarak verilmiş-ti. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak görünüyor. Binanın yöneticisi Şule Şakat’ın açıkladığı gibi, ruhsatta üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak gösterilmişti. Oysaki ruhsattaki bilgiler hatalıydı. Binanın giriş ve çıkışı arkadaki bir kapıdan sağlanıyordu. Eksi 2’nci katta ise hiçbir çıkış kapısı yoktu.


Masquerade’de 'kaçak tadilat' katliamı


SON İTFAİYE RAPORU 2006’DA

İşletmeyle ilgili son itfaiye raporu 2006 yılında alındı. Mekân sahipleri ruhsatlarını değiştirmek istiyorlardı. İBB İtfaiyesi’ne başvuruldu. İtfaiye ekipleri inceleme yaptıkları mekânda olumsuzluklar tespit etti. Mekân sahipleri bunun üzerine ruhsatı yenilemedi. Diskotek olarak görünen eski ruhsatla çalışmaya devam ettiler. 2018’de mekân sahipleri ruhsatı diskotekten çıkartıp eğlence mekânına çevirmek için Beşiktaş Belediyesi’ne müracaat etti. Ruhsat aynı yıl yenilendi. Ancak ortada bir gariplik vardı. Beşiktaş Belediyesi ruhsat yenilerken İBB İtfaiyesi’nden mutlaka istenmesi gereken itfaiye raporunu istememişti. Ruhsattaki bilgiler de eski ruhsattaki gibi düzenlenmişti. Mülkiye müfettişlerine gönderilen belgeler arasında, 2018 yılına ait bir itfaiye raporu da bulunamadı. O rapor alınsaydı, itfaiyeciler bir kez daha eksiklikleri tespit edecek, belki de bu facia yaşanmayacaktı.

ÖLÜM KORİDORU GEÇİT VERMEDİ

Yangından hemen sonra binada inceleme yapan ekipten bir görevlinin anlattıkları, 29 kişinin nasıl öldüğünü de açıklıyordu. Gece boyu yüksek sesli müzik yayını yapılan mekândan sesin dışarı çıkmasını engellemek için, çıkış koridoru dahil tüm duvarlar ses yalıtım malzemesiyle kaplıydı. Bunlar neredeyse benzinden bile hızlı yanan malzemelerdi. Üzerlerinin mutlaka yanmaz bir malzemeyle kapatılması gerekiyordu. Yangının olduğu gün, locaların yapımı sırasında kaynak makinesi kullanılmıştı. İlk iki kaynak işleminden sonra üçüncü locanın kaynak işleri yapılıyordu. Bu sırada kaynaktan çıkan alevler ses yalıtım malzemelerini tutuşturdu. İşçiler alevleri söndürmek için yangın söndürme tüpü sıktıysa da başarılı olamadı. Alevler hızla yayıldı.


 

TEK ÇIKIŞ KAPISI BACA ETKİSİ YAPTI

Mekânın tek çıkış kapısı eksi 1’inci kattaki dar koridordu. Bu koridorda ses izolasyonu yapılmıştı. Çıkış kapısı adeta baca etkisi yaparak alevleri körükledi. Tüm koridor alevler içinde kalmış, ses yalıtım malzemelerinin çıkarttığı duman ise içeriye dolmuştu. Elektrikler kesilince içerisi zifiri karanlık oldu. Kaçmaya çalışsalar alevlerin içinde kalacakları için içeride kalmayı seçen işçilerin tümü dumandan boğularak öldü. Son ana kadar kurtulmayı deneseler de hiçbiri başaramadı. Normalde mekânın yangın söndürme sistemi vardı. Alevler ya da duman nedeniyle devreye girmesi gerekiyordu ancak çalışmadı.

TEK KURTULUŞ KÜÇÜK BİR CAMDI

Masquerade binanın eksi 1 ve eksi 2’nci katlarında olduğu için pencereleri yok. Mekândaki tek pencere, eksi 1’inci katın en arka kısmındaki yönetim odasında bulunuyor. Bu pencere bilgisayar ekranından az daha büyük boyutta. Çok şişman olmayan bir kişi buradan geçebilir. Pencereden çıkan kişinin 5 metre yükseklikten atlaması gerekiyor. İçerideki işçilerin tek kurtulma şansları bu pencere olabilirdi ancak o pencerenin orada olduğunu bilmeleri mümkün değildi.