Milyonlarca emekliyi heyecanlandıran zam oranı

Milyonlarca emekli 5 Temmuz'u bekliyor. Enflasyon farkı ve refah payının belli olmasının ardından zam yasası Meclis'e gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük memur maaşını 22 bin lira olarak açıklamıştı.

Milyonlarca emekliyi heyecanlandıran zam oranı

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre yeni maaşlar Haziran ayı verilerinin de açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon farkına (yüzde 20 civarında bekleniyor) göre belirlenecek. O tarih ise 5 Temmuz...

Enflasyon farkına asgari ücrette olduğu gibi refah payı eklenecek. En düşük emekli maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekli aylıklarına refah payı eklenmesi ve kademeli zamma ilişkin zam yasası da bayramdan hemen sonra Meclis'e gelecek. SSK, Bağ-Kur emeklisine yüzde 30-35 zam bekleniyor.

Tahmini 6 aylık enflasyon oranı göz önüne alındığında refah payı ile birlikte emekli maaş zammının yüzde 30-35 civarında olması bekleniyor.

Memur ve emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Böylece en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 6 bin 78 liraya çıkmıştı.

Memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı yüzde 8 ile belirlenmişti. Temmuz 2023 dönemi toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 oldu.

Yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına, yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı da eklenecek ve refah payıyla da birlikte 6 aylık memur zammı belli olacak. Refah payı için yasal düzenleme gerekiyor.

Yasadaki maddelerden biri en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması olup bunun için iki seçenek bulunuyor.

Birinci seçenek; aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşı 11 bin 848 lira olup bunun yüzde 85 artırılarak 22 bin liraya çıkarılması. Bir diğer formül de 5 bin lira gibi seyyanen artış, kalan kısmın oransal olarak artırılarak 22 bin liraya tamamlanması olacak.

EMEKLİYE KADEMELİ ZAM

En düşük emekli aylığı 7500 lira olurken Temmuz zammı kök maaş üzerinden yapılacak. Aylık skalasına göre bir oransal artış söz konusu olacak.

7500-10 bin lira arasında alanlar için yüzde 45, 10 bin-15 bin lira arasında alanlara yüzde 40, 15 bin-20 bin lira arasında alanlara yüzde 35, 20 bin lira üzerinde alanlara yüzde 30'luk bir artış seçenekler arasında bulunuyor.

Emeklilere zamda da yüzde 30-35 artış ön plana çıkıyor. Yapılacak zamdan EYT'liler için bir ayırım söz konusu olmayacak.

Prof. Dr. Abdulkadir Develi beklenen zamlarla ilgili şunları söyledi:

"Asgari ücrette yüzde 34’lük artış meydana geldi. Enflasyon ilk 5 ayda yüzde 15.26’ydı. Enflasyonun çok ötesinde reel artış durumu vardı. Biz bunu refah payı olarak tanımlıyorduk. Buna benzer uygulamayı Cumhurbaşkanı memurlar için ifade etti. En düşük memur maaşı 22 bin TL. Bu 13-14 bin TL civarında en düşük maaşı sayarsak yüzde 85’e tekabül ediyor.

Bütün ücretlere aynı politikanın uygulanması zor olacaktır. Fakat enflasyonun ötesinde bir artış, seyyanen zamlarla belki desteklenecektir. Yüzde 17-18 civarında bir enflasyonla bitireceğiz. Yüzde 25-30'luk bir artış olacak. Burada önemli olan enflasyonun ötesinde bir düzenlemenin ortaya çıkması, en düşük memur ücretinin 22 bin TL civarında olmasıdır."