Rekabet Kurumu Başkanı'ndan flaş Trendyol açıklaması

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Trendyol'un rekabet ihlalelerine devam etmesi halinde günlük para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Rekabet Kurumu Başkanı'ndan flaş Trendyol açıklaması

Trendyol'a verilen 61,3 milyon liralık rekabet cezasıyla ilgili Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün sorularını yanıtlayan Birol Küle, "Yükümlülüklere uyulmaması durumunda günlük nisbi para cezaları da gündeme gelebilecek. Taahhütlere uyulmadığı zaman teşebbüslere her gün için bir önceki yılın cirosunun on binde 5'i kadar idari para cezası verilebiliyor. Dolayısıyla para cezası verdik bitti demiyoruz, sürecin takipçisiyiz" dedi.

Küle, Trendyol'a ilişkin soruşturmanın gerekçelerini şöyle anlattı:

"Trendyol hakkında yürütülen soruşturma, muhtelif şikâyetler üzerine başlatıldı. Ancak yerinde incelemelerden elde edilen bulgular ile soruşturmanın konusu genişledi. Trendyol'un yoğun reklam harcamaları yaparak kendisi kadar reklam harcaması yapamayan rakiplerini zor durumda bıraktığı, platformda faaliyet gösteren satıcıların rakip platformlarda da faaliyet gösterebilmesini engellendiği, güçlü konumuna dayanarak sitesinde ürün satanlara haksız sözleşme şartları dayattığı, kullandığı algoritmalarla Trendyol markalı ürünleri kullanıcı önüne daha çok çıkaracak şekilde müdahale ettiği, yine pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığı hususları incelendi. Yaklaşık iki yıl süren bir incelemeden bahsediyoruz.

Süreçte, bizde soru işareti bırakan bazı rekabet karşıtı endişeleri, pazardaki rekabeti daha hızlı tesis edebilmek, rekabet dinamiğine doğrudan nüfuz edebilmek adına Trendyol'un bize taahhüt ettiği bazı kalemleri çözüme kavuşturduk. Bununla birlikte, algoritmaya müdahale ederek ve pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak kendi faaliyetine haksız olarak avantaj sağladığı delillerle ispatlandığından ve bu davranışın pazardaki etkileri ortaya konulduğundan Trendyol'un hakim durumunu kötüye kullanması sebebiyle yaklaşık 61 milyon idari para cezası uygulandı. Para cezasına ek olarak kapsamlı bir tedbir paketine hükmedildi."


YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ