Restorana ciro desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamalardan etkilenen kafe ve restoranlara ciro kaybına göre 2 bin-40 bin TL arasında destek sağlanacağını açıkladı.

Restorana ciro desteği

Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre esnafa sağlanan hibe ve kira desteğinin ardından sektörün talepleri doğrultusunda ‘cansuyu’ niteliğinde yeni bir paket daha geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan lokanta, restoran ve kafelere yeni bir yardım paketi uygulayacaklarını açıkladı. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan “Esnafı bugüne kadar yalnız bırakmadık bundan sonra da bırakmıyoruz” diyen Erdoğan, “Restoran, lokanta ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirlerle faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon TL ve altı olan ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız” dedi.

40 BİN LİRAYA KADAR ÖDEME

Erdoğan destek miktarını ise şöyle açıkladı: “Cirosu 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla ciro kaybının yüzde 3’ü oranında destek ödemesi yapacağız. Bu yeni destek kalemimizin tüm işletmelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Erdoğan, Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesinde bugüne kadar 46 milyar liralık bir kaynağı karşılıksız olarak her kesime aktardıklarına söyledi.

20 KASIM’DA KAPATILDI

Restoran ve kafeler ülke genelinde uygulanan pandemi tedbirleri nedeniyle 20 Kasım 2020’den bu yana sadece paket servisi hizmeti verebiliyor. Vakalardaki azalma eğilimi sonrasında restoranların yeniden açılması sektör tarafından gündeme getirilmiş ancak Erdoğan geçen hafta bu konudaki bir soruya “Değerlendirmemizi yapıp uygun ise adımları atarız” yanıtını vermişti.

ESNAF MEMNUN. NEFES ALACAĞIZ

Erdoğan’ın duyurduğu kafe ve restoranlara dönük yeni destek paketi memnuniyetle karşılandı.

Görüşler şöyle:

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken: Geçen hafta yaptığımız görüşmede dile getirdiğimiz talepleri Sayın Cumhurbaşkanımız dikkate aldı. 2 bin-40 bin TL destek ödemesi esnafımız için gayet olumlu bir gelişme. Bu rakamlar, bugüne kadar mağdur olan lokanta, kafe ve restoranlarımıza cansuyu olacaktır. Bu destekten 250 bin kişi istifade edecek. Bir taraftan kira desteği, bir taraftan nakdi hibe var, üstüne bu da gelince esnafımız bir nefes alacak.

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer: Esnafa sunulan bu destek çok kıymetli. Ancak KOBİ’lerin de teğet geçilmemesini talep ediyoruz. KDV indiriminin 31 Aralık 2021’e kadar uzatılması bizim için büyük önem taşıyor. Öte yandan kısa çalışma ödeneğini 31 Haziran tarihinde durduralım ama işçi çıkarmama taahütü veren işletmelerden çalıştırdığı elemanlar için SGK işçi ve isveren primlerinin alınmamasını istiyoruz. 

KİRA DESTEĞİ ÖDEMELERİ BAŞLADI

Esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik kira destekleri dün itibarıyla ödenmeye başlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, gelir kaybı desteklerini 20 Ocak’ta ödemeye başladıklarını hatırlatarak “Kira destekleri de bugün (dün) itibarıyla ödenmeye başlamıştır. Hayırlı olsun” dedi.

CİRO KAYBININ YÜZDE 3’Ü KADAR HİBE

Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından bir paylaşımda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, söz konusu işletmelere ciro kaybının %3’ü kadar hibe verileceğini söyledi.