Sezgin Baran Korkmaz 14 gün daha tutuklu kalacak

“Suç gelirlerinin aklandığını bilmesine rağmen sessiz kalmak” iddiasıyla ABD’de başlatılan soruşturma nedeniyle Avusturya’da ABD’nin talebi üzerine önceki gün tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın duruşması bugün Viyana'da gizli oturumda yapıldı.

Sezgin Baran Korkmaz 14 gün daha tutuklu kalacak

Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre ABD ve Türkiye tarafından tutuklanma talebiyle aranan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya'nın başkenti Viyana'da hakim karşısına çıktı.

SBK Holding'in sahibi olan Sezgin Baran Korkmaz, Viyana Başsavcılığı'nın “iade talepli tutuklama“ başvurusu sonrasında tarihi Eyalet Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya arka kapıdan getirildi.

İŞTE VİYANA'DAKİ YARGI SÜRECİ

SÖZCÜ'nün adım adım takip ettiği duruşma aşaması şöyle gelişti:

– Sezgin Baran Korkmaz, “kara para aklama ve aklanmasına bile bile göz yumma” suçlamasıyla, Wels Kasabası'nda gözaltına alındı.

–  Ardından Viyana'ya getirildi ve gözaltında tutulduğu “tutuklu yerine“ konuldu.

– İki gece orada kaldıktan sonra, bugün Viyana Başsavcılığı'nın 4. katta yer aldığı, Landesgerichtstr. 11, Wien adresinde hakimin önüne çıkarıldı.

– Tutuklu olarak, arka kapıdan getirildi. Asansörle çıkarıldı ve kadın hakimi çok fazla olmasa da bekledi. Ardından, gözaltı gerekçesi ile iade prosedürü ile ilgili kendisiyle ilgili suçlama – talep anlatıldı.

– Duruşma boyunca sakindi ve söz almadı. Avukatları konuştu. Mahkemenin yetkisiz olduğuna dair dilekçe verildi. Ayrıca avukatları, “İlk başvuran ülke ABD ama uluslararası anlaşma gereği, ilk başvurana gönderileceğine ilişkin hüküm yok“ diyerek, Korkmaz‘ın Türkiye'de yargılanmasını istediklerini belirtti.

– Mahkeme buna ilişkin karar vermedi. Sadece, iadesi talep edilen zanlının 14 gün daha tutuklu kalmasını ve Wels'teki duruşmada iade süreci konusunda karar verillmesini kararlaştırdı. Yani, yetkili mahkemenin Wels Mahkemesi olduğuna karar verildi. O duruşmaya kadar Sezgin Baran Korkmaz'ın gözaltı süreci devam edecek.

Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi Başkanvekili Christina Salzborn açıklamasında, “Az önce dosyaya bakan hakimle görüştüm. İlgili kişiyi huzura alıp dinledi ve bugün konuyu karara bağladı. İlgili şahısla ilgili iade tutuklaması kararı verildi. Kararın içeriğine ilişkin mahkemeye çıkarılan şahıs herhangi bir yorum yapmamış. Karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Ancak bununla ilgili bir bilgi de verilmedi“ dedi.