Taşyapı'nın sahibi, Emrullah Turanlı’nın müteahhitlik karnesi iptal edildi

Taşyapı sahibi, T&T’nin büyük ortağı Emrullah Turanlı’nın Müteahhitlik Karnesi iptal edildi. Patronlar Dünyası’nın ulaştığı Emrullah Turanlı, “Ben müteahhit değil, yatırımcıyım, ne hali varsa görsünler, kim onlar” dedi.

Taşyapı'nın sahibi, Emrullah Turanlı’nın müteahhitlik karnesi iptal edildi

KÜÇÜK ORTAK TERMİNAL YAPI DAVA AÇMIŞTI

Yüksek Mahkeme’nin Turanlı'nın herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin ülkemizde inşaat alanında müteahhit olarak faaliyette bulunabilmesi için gerekli olan Müteahhitlik Karnesi’ni iptal ettiği öğrenildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen karne, küçük ortak Terminal Yapı’nın Yüksek Mahkemeye açtığı dava sonucu iptal edildi.

Aslında bu dava 2017 yılında başlamıştı. Taşyapı ile Terminal Yapı, Kıbrıs'taki Ercan Havalimanını işletmek için ortak kurdukları şirketteki yetki kavgası nedeniyle mahkemelik olmuştu. Öte taraftan, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, ihale şartlarına uymadığı gerekçesiyle Yüksek İdari Mahkemesi'ne başvurarak Taşyapı'nın inşaat karnesinin iptalini istemişti ve karar Eylül 2023 itibariyle çıktı.

Emrullah Turanlı’nın Müteahhitlik Karnesi iptal edildi.

Patronlar Dünyası olarak Emrullah Turanlı’ya ulaştık ve haberin doğruluğunu sorduk;

Aldığımız cevabı aktarıyoruz:

“NE HALLERİ VARSA GÖRSÜNLER”

“Ben müteahhit değil yatırımcıyım. Kim ki onlar, ne halleri varsa görsünler. Ş..r…z, h..ys..ler, aynen böyle yazın”

“HAVALİMANINDAN ALDIĞI PARALARI AÇIKLASIN”

Geçtiğimiz mart ayında Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer de, “Taş Yapı’nın sahibi Emrullah Turanlı havaalanından aldığı ve harcadığı paraları açıkça ortaya koysun” iddiasında bulunmuş ve  Taş Yapı’nın sahibi Emrullah Turanlı’nın havaalanından kazandığı paranın bir kısmını kullanmak sureti ile havaalanı inşaatını devam ettirdiği bilgisini aldıklarını söylemişti.

Gürcafer açıklamasında ayrıca “Kıbrıs Türkü ve sivil toplum örgütleri, ülke için faydalı olan, bu ülke hukukuna saygı göstererek, bu ülke insanına saygı göstererek bu ülkede yatırım yapan tüm yabancı yatırımcıları baş tacı etmesini çok iyi bilmiştir. Etrafına baksın, birçok örnek işletme görecektir.” ifadelerine de yer vermişti.

ÇEŞME VE ADANA ÇUKUROVA HAVALİMANINI DA YAPACAKLARDI AMA...

Yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre; Alp Delimollaoğlu’nun sahibi olduğu Terminal Yapı'nın 2018 yılında Çeşme Havalimanı ihalesini aldığı ancak daha sonra inşaatın gerçekleşemeyip iptal olduğu ortaya çıktı. 2020 yılında da  aynı firma Adana Çukurova Havalimanı inşaatına başladı ancak proje tamamlanmadan anlaşma iptal edildi. 

O dönem çıkan haberler durumu şöyle özetliyordu: 

“İhaleyi kazanan ortaklardan Terminal Yapı daha önce de Çeşme-Alaçatı havalimanı inşaatı ihalesini kazanmıştı. Aynı zamanda işletmeyi de yapacaktı. Ancak haziran ayında bitmesi gereken havalimanı için hiçbir çalışma yapılmadı. İhaleye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir bakıma el koydu. Bölgenin harika bir otoyolla İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na bağlı olduğunu belirten bakan, böyle bir yatırımın gereksizliğini ve çevreye verilecek zararı gündeme getirdi. Terminal Yapı zaten ilerlemeyen işi durdurmak zorunda kaldı. Aynı şirket ayrıca Kıbrıs Ercan Havalimanı terminal işinde Taş Yapı firması ile ortaklık kurmuştu. O işte yürümüyordu.”

Öte yandan  Taş Yapı'nın da Doğan grubu ile ortak yürütülen Trump Towers işinde ortak olduğu ve ardından ayrıldığı gelen bilgiler arasında.

EMRULLAH TURANLI KİMDİR?

Emrullah Turanlı kimdir, İş hayatına 1977 yılında inşaat işçiliği yaparak başlayan Emrullah Turanlı bugün, Taşyapı Group'un patronudur. İş hayatına Tahtakale'de başladı, inşaat işçiliği yaptı; İstanbul'da Mashattan, Almond Hill, Four Winds Residence ve Double Tree By Hilton projelerini gerçekleştirdi.

TAŞYAPI HAKKINDA

İlk olarak 1979 yılında temelleri atılan ve 1985 yılında kurumsal olarak faaliyetlerine başlayan TAŞYAPI İnşaat, başta lüks konut üretimi olmak üzere altyapı, üstyapı taahhüt projelerinde yer aldı.

Üstyapı ve altyapı projelerinde yıllık yüksek bir ciroya ulaşırken; özellikle rezidans, konut, bina, işyerleri, kültür merkezleri, spor merkezleri, sağlık merkezleri, turizm kompleksleri, otoyollar, kavşaklar, tüneller, boru hatları, kanalizasyon, sulama sistemleri ve enerji yatırımları ile ön plana çıkan şirketin, yurt içinde 9.000 lüks konut ve 1.000.000 m2 üstyapı projesini içeren bir portföyü bulunuyor.

TERMİNAL YAPI HAKKINDA

Terminal Yapı'nın geçmişi 50 yıla dayanıyor. Firma özellikle askeri altyapı işleri ve endüstriyel tesisleri olmak üzere inşaat sektörünün birçok alanında projeler gerçekleştirdi. 

Zeynep Güçlücan / patronlardunyasi.com