Tutuklu kripto patronunun akıbeti ne olacak?

Bahamalar'da geçtiğimiz hafta tutuklanan ve dolandırıcılıkla suçlanan FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, ABD'ye iadesine itiraz kararını geri çekecek.

Tutuklu kripto patronunun akıbeti ne olacak?

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Bahamalarda tutuklanan kripto borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, ABD’ye iade edilmemek için verdiği mücadeleyi bırakacak.

Bankman-Fried’ın ABD’de bir dizi suçlamayla yüzleşmek için Bahamalar’dan ABD’ye iade edilmesine dönük işleme karşı çıkmayacağı öğrenildi.

Geçtiğimiz ay batan kripto borsası FTX’in kurucu ortağı, Amerikan makamlarının talebi üzerine tutuklanmıştı. Pazartesi günü yakalanan Bankman-Fried o günden bu yana Bahamalar’da tutuklu. ABD savcıları ise Bankman-Fried’ı dolandırıcılık da dahil olmak üzere bir dizi suçla itham ederek iadesini istiyor.

Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar Bloomberg’e verdiği demeçte Bankman-Fried’in iadeye karşı çıkmayacağını belirtti. Bankman-Fried’ın önümüzdeki hafta iade isteğini mahkemede açıklaması bekleniyor.

KÖTÜ ŞÖHRETLİ BİR CEZAEVİNDE

Salı günü mahkemede kefaletle serbest bırakılması reddedilen Bankman-Fried, Bahamalar’ın başkenti Nassau’da Fox Hill olarak bilinen kötü şöhretli bir cezaevine yollandı.

FTX kurucusu, tutuklanmadan önce, kripto borsasının geçen ay yaşadığı sarsıcı çöküşünün ardından verdiği çok sayıda röportajda bilerek dolandırıcılık yaptığı veya kanunları çiğnediği iddiasını kesin bir dille reddetmişti. Bankman-Fried, kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan suçlu bulunursa onlarca yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

SUÇLAMALAR AĞIR

İddianameye göre ABD'li savcılar Bankman-Fried'ı, kendi kripto para yatırım fonu Alameda Research LLC'nin borç, yatırım ve harcamalarını karşılamak adına FTX müşterilerinin mevduatlarını kullanarak dolandırmakla suçladı.

Savcıların suçlamaları arasında Bankman-Fried'ın Alameda müşterilerine fonun durumu hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgiler vererek onları da dolandırması ve dolandırılıkla elde ettiği parayı saklaması da yer alıyor. Savcılar Bankman-Fried'ın çaldığı parayla “siyasi kampanyalara onlarca milyon dolar bağış” yaptığını belirtti.

115 YILA KADAR HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILABİLİR

Bankman-Fried, kendisine yöneltilen sekiz suçlamadan 115 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

New York eyaleti savcılarından Damian Williams soruşturmanın “sürdüğünü” ve “hızlı ilerlediğini” söylerken, FTX'in çöküşünü “Amerikan tarihindeki en büyük finansal dolandırıcılık olaylarından” biri olarak niteledi.