Vergi, ceza ve harçlar ne kadar olacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın tebliği ile yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2022 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak uygulanacak.

Vergi, ceza ve harçlar ne kadar olacak?

Habertürk'ün haberine göre vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda referans olarak kullanılacak yeniden değerleme oranı belli oldu. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılına ait yeniden değerleme oranını yüzde 122.93 olarak belirledi.

İlgili oran Resmi Gazete'de yer alan vergi usul kanunu tebliğinde yayımlandı.

Yeniden değerleme oranı başta vergiler olmak üzere birçok mali uygulamayı etkiliyor.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ise Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olmakla birlikte, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde.

Vergi, ceza ve harçlar ne kadar olacak?

PASAPORT HARÇLARI

Harçlar Kanunu uyarınca, harçlar o yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılıyor. Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranında artırılmış olan harçları 20 katına kadar artırmaya, yarıya kadar indirmeye yetkili.

Vergi, ceza ve harçlar ne kadar olacak? - Resim : 2

YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRMENİN BEDELİ ARTACAK

Yurt dışından yolcu beraberi getirilen telefonlar için alınan harç 2 bin 732.40 TL’den 6 bin 91.33 TL’ye çıkacak.

SÜRÜCÜ BELGESİ HARÇLARI

A sınıfı sürücü belgesi harcı 370.40 TL’den 825.73 TL’ye, otomobil sürücülerinin kullandığı B sınıfı sürücü belgesi harcı ise bin 116.90 TL’den 2 bin 489.90 TL’ye yükselecek.