Wings for Life World Run’ın gelirleri omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlıyor

Wings for Life-Omurilik Araştırma Vakfı’nın da destekleriyle Dallas'taki Texas Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, omurilik zedelenmesi hastalarının rehabilitasyonlarında önemli kazanımlar elde etmelerine yardımcı olabilecek bir teknoloji için klinik denemelere başlandı.

Wings for Life World Run'dan omurilik felcinin tedavisine büyük destek

Derneğin desteklediği çalışmalarda vücudun ‘süper siniri’ olarak kabul edilen vagus sinirinin elektrikle uyarılmasına odaklanan yeni projenin geleneksel rehabilitasyonun olumlu sonuçlarını önemli ölçüde artırdığı ifade edildi.

Oyun dünyasının önde gelen isimlerinden David 'GrandPOOBear' Hunt'ın Dallas'taki Teksas Üniversitesi'ni ziyareti sırasında gözlemlediği üzere, proje halihazırda klinik bir deneydeki deneklerin yaşamlarını iyileştiriyor. Yeni teknolojinin beş yıl içinde geniş çapta kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor.

VAGUS STİMÜLASYONU PROJESİ HAKKINDA

Geçirdiği bir snowboard kazasında omurilik yaralanması yaşayan ve aylarca tedavi gören Amerikalı David 'GrandPOOBear' Hunt, Dallas'ta üniversitenin biyomedikal cihaz merkezinin İcra Direktörü ve Baş Bilim Sorumlusu olan Proje Lideri Dr. Michael Kilgard ile bir araya geldi. Ekibinin vagus stimülasyonunu ilk olarak kulak çınlaması ve felç gibi durumları ele almak için kullandığını belirten Kilgard, projeyle ilgili, "Omurilik yaralanmaları ciddi engellere neden oluyor. Vagus stimülasyonu ile yeni sinirsel bağlantılar oluşturmaya ve etkilenenlerin özgür yaşamlarını geri kazanmaya çalışıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Omurilik yaralanması vücudun sinir liflerine zarar vererek felç dahil komplikasyonlara neden olabiliyor. Klinik deneyde, boyuna yerleştirilen küçük bir çip, vagus siniri aracılığıyla beyne elektronik uyarılar gönderiyor. Beyin, devrelerini değiştirmeyi öğrenerek sinir hücrelerinin nörotransmitter salgılamasını ve tekrar birbirine bağlanmaya başlamasını sağlıyor.


Wings for Life World Run’ın gelirleri omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlıyor


Çalışmada uygulamadan sadece bir hafta sonra ilk sonuçlar alınıyor ve zamanla gelişiyor.

Vagus stimülasyonu görevlerinden bazıları el fonksiyonlarını iyileştirmek için tasarlanmış kontrolörlerle özenle geliştirilmiş video oyunları oynamayı içeriyor. Deneyen hastaların kaydettiği ilerlemeyi gösteren videoları izleyen Amerikalı oyun uzmanı Hunt, çalışmayla ilgili duygularını "Başarıya bu kadar yakın olmamız aklımı başımdan aldı. Bugün 30 seanstan sonra ellerinde büyük ölçüde farklı hareketler olan insanlar gördüm. Bu implantla sadece bir ay çalıştık. Ne kadar ileri gidebileceğini düşündükçe heyecanlanıyorum” sözleriyle ifade etti.

PROJEDE İNCE MOTOR BECERİLERİNİN DE GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Teksas Üniversitesi çalışması, misyonu omurilik yaralanmasına bir tedavi bulmak olan ve kar amacı gütmeyen Wings for Life Vakfı tarafından desteklenen dünya çapındaki 299 ileri araştırma projesi ve klinik çalışmadan biri. Tedavinin deneyleri tamamlanmamış olmakla birlikte, 2018'de manşetlere çıkan İsviçre STIMO programı sonuçları gibi istikrarlı bir ilerleme kaydediliyor.

Önceki deneylerde vagus stimülasyonunun beyindeki kol kontrol nöronlarının sayısını üç katına çıkarabildiğini gören Dr. Kilgard ve ekibi, sadece kol ve bacak fonksiyonlarını değil, aynı zamanda ince motor becerilerini de geliştirmek istiyor. Birçok hasta, bir şişe suyu açma ya da bir aile üyesinin elini tuttuğunu hissetme gibi basit becerileri yeniden kazanmanın yaşamlarını önemli ölçüde iyileştireceğini belirtiyor.


Wings for Life World Run’ın gelirleri omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlıyor - Resim : 2



Kilgard, yeterli araştırma fonu sağlandığı takdirde vagus stimülasyonunun yaklaşık beş yıl içinde omurilik zedelenmesi hastalarının tedavisinde yaygın bir uygulama alanı bulacağına inanıyor. Teksas’taki ekip, teknolojiyi hastaların evde kullanabileceği kadar küçük ve ucuz olacak şekilde uyarladı. Bu, Hunt'ın her yerdeki insanları Wings for Life World Run'a kaydolmaya çağırmasının nedenlerinden sadece biri.

Dünyanın en büyük ve en kapsayıcı koşu etkinliklerinden biri olan Wings for Life World Run’da, tüm küresel lokasyonlardaki koşucuların aynı anda başlayarak ‘Yakalama Aracı’ adı verilen hareketli bir bitiş çizgisi tarafından takip ediliyor. Wings for Life World Run uygulaması aracılığıyla herkesin her yerden katılabildiği koşudan elde edilen giriş ücretleri ve bağışların yüzde 100'ü vagus stimülasyon projesi gibi omurilik araştırmalarına aktarılıyor.

Hunt, Wings for Life World Run için, "Bu yıl da Wings for Life World Run'a katılacağım ve herkesi katılmaya teşvik ediyorum. Bu harika bir duygu çünkü ister koşun ya da yürüyün, ister tekerlekli sandalyeye binin, giriş ücretinizin her bir parçası Teksas'taki bu muhteşem araştırma merkezi gibi yerlere gidiyor. Başka bir deyişle, daha fazla insan katıldığında daha fazla araştırma finanse edilebiliyor. Ve siz de katılarak omurilik yaralanmaları üzerinde bugün ciddi bir etki yaratmış oluyorsunuz" ifadelerinde bulundu.

Bu yıl 11’inci kez düzenlenecek Wings for Life World Run, 5 Mayıs 2024 Pazar günü gerçekleşecek. Wings for Life Vakfı’nın misyonu ve desteklediği araştırmaların etkisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve kayıt işlemleri için Wings for Life World Run’ın internet sitesi ziyaret edilebiliyor.


DHA