Yunanistan sahil güvenliği Bodrumlu kaptanı gözaltına aldı

Bodrum'un karşısındaki İstanköy (Kos) Adası önlerinde seyir halindeyken yüzen bir göçmeni görmesine rağmen yardım etmediği iddia edilen Bodrumlu kaptan Bülent Yükselen’in Yunan sahil güvenliği tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Yunanistan sahil güvenliği Bodrumlu kaptanı gözaltına aldı

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre Muğla'nın Bodrum ilçesine 7 mil uzaklıktaki İstanköy (Kos) Adası yakınlarında Aşkipel isimli yelkenli teknesi ile yol alırken denizde yüzerken gördüğü 25 yaşındaki bir göçmene yardım etmediği iddiasıyla Yunanistan sahil güvenliği tarafından gözaltına alınan kişin, 59 yaşındaki Bodrumlu kaptan Bülent Yükselen olduğu ortaya çıktı.

Haberin Yunanistan medyasında “Yüzen göçmene yardım etmeyen bir yabancı kaptanın tutuklandığı” şeklinde yayılması üzerine Bülent Yükselen kendisine ait sosyal medya hesabından ve yelkenciler ile kaptanların bulunduğu gruptan durumunu anlatan paylaşım yaparak iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Olayın ardından göçmenin İstanköy Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü belirtilirken, Yunanistan sahil güvenliğinin Yükselen'i ‘bir kişiyi ölüme terk etmek ve Liman Başkanlığı'na bilgi vermemek’ ile suçladığı ortaya çıktı.

YAŞADIĞI KÂBUSU ANLATTI

Kaptan Yükselen adaya çok yakın mesafede onlarca tekne ve marinanın önünde meydana gelen olayla ilgili yaşadığı kâbusu anlatarak şunları söyledi:

“İstanköy (Kos) Marina yakınlarında seyir halindeyken suda birisini gördük. Hemen yanına gittik, bizi görünce yardım istedi. Halatı suya attık ve tutundu. Yakınlaşınca Kos’a kaçak geçmeye çalışan bir mülteciydi. Üzerinde can yeleği, sırtında 2 bidon ve şu şişesi bağlıydı. Üşümüş görünüyordu. 

Hemen önce el telsizi sonra normal telsiz ile Yunan sahil güvenliğe 8-10 sefer çağrı yaptım. Cevap alamadım. O andan sonra doğrusu tereddütte kaldım. Ne yapacağımı bilemedim. Adamı tekneye alsam acaba kaçakçı duruma düşer miydim?

Adam ne kadar tehlikelidir? Yetkili birime götürmek istesem tekneye aldığımda sorun çıkarır mıydı? Sonuçta yabancı bir ülkede nasıl bir sorunla karşılaşacağımızı bilemedim.”

“GÖÇMENİ İP İLE KARAYA YAKIN YERE KADAR ÇEKTİM”

Yakınlarından geçen motorlara işaret verdiklerini ancak görmediklerini anlatan Yükselen, “Sahil yakındı ve sörfçüler vardı. Adamı o tarafa doğru yavaş yavaş çekmeye karar verdim. Bir sörfçü bizi gördü, adam bizi bırakıp o tarafa doğru yüzmeye başladı. Sörfçüye adamı gösterdik ve yanına gitti. Ben orada büyük bir hata yaptım ve adamı birisine teslim ettik diye yolumuza devam ettim. Yarım mil ileride demir yerinde çapa attık. Yemek yiyip karaya çıkacaktık. Yarım saat sonra sahil güvenlik yanımıza geldi ve evraklarımızla karaya çıkmamızı, kontrol edileceğimizi söylediler” dedi.

Geceyi sahil güvenlikte geçiren kaptan Yükselen, “Savcıya ifade verdim. Parmak izi alındı, fotoğraf çekildi. Yaptığım telsiz anonsu duyulmamış. Hakkımda, denize düşen birine yeterince yardım etmemek suçundan dava açıldı ve önümüzdeki günlerde görülecek. Şu anda İstanköy’den ayrıldım, Bodrum’a seyir halindeyim. Teknede yaşanan olaylara arkadaşlarım da tanık” diye konuştu.