ABD Büyükelçiliği’nden "vize süresi" açıklaması

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin yeni binası ve konsolosluk hizmetleri basına tanıtıldı.

ABD Büyükelçiliği’nden "vize süresi" açıklaması

Habertürk'ün haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD ve bazı Batılı ülkelerin, Türkiye'deki birçok vize başvuru sahibinin randevularının bekleme süresini çok uzun tutmasında “kasıt gördüklerini” belirterek, bu konularda gerekli uyarıların yapılacağını belirtmesinin ardından başlayan tartışma sürerken, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Elçi Müsteşar Başkonsolos Jayne Howell bugün açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Elçi Müsteşar Başkonsolos Jayne Howell, Türk vatandaşlarının ABD vizesi başvurularında karşılaştığı uzun bekleme sürelerine değinerek, “Vize başvurusu için bir yıllık bekleme süresi yeterince iyi bir süre değil elbette. Biz de bu konuda her gün mümkün olduğunca çok yenilik getirmek ve bekleme sürelerini azaltmak için olabildiğinde çok çalışmaktayız.” dedi.

Howell ayrıca, “Son dört yıl içinde süresi dolan bir vizeye sahip kişiler, vizelerini posta yoluyla yenileyebilirler” dedi.

Howell, eski hizmet binasında konsolosluk ve vize işlemlerinin yapıldığı birimde yeterli bekleme alanı bulunmadığını söyleyerek, yeni binada başvuru sahiplerinin işlerini kolaylaştırmaya ve bekleme alanlarını rahatlatmaya önem verdiklerini ifade etti.

BAŞVURU SAHİPLERİNİN KONUŞMALARI DUYULMAYACAK

Vize işlemlerinin yapıldığı bölümü tanıtan Howell, bu bölümün de eski binadaki alana göre daha geniş olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Burada öne çıkan özellikten biri de son teknolojiden yararlandık. Görüşmelere gelen başvuru sahiplerinin konuşmaları sırasında onların mahremiyetine özen gösterecek şekilde, seslerinin dışarıdan daha az duyulmasını sağlayan bir sistem geliştirdik ve bu sistemden istifade edeceğiz. Onun haricinde son teknoloji havalandırma sistemimiz de mevcut.”

Howell, bu teknolojinin de özellikle pandemi sonrası vize bölümünde bekleyen sayısının çok olabileceği düşüncesinden yola çıkarak düzenlendiğini vurguladı.

Bazı başvuru sahiplerine uygulanan mülakat muafiyetine de değinen Howell, “Düzenlendiği sürenin tamamında geçerli olan ve son dört yıl içinde süresi dolan bir vizeye sahip kişiler, vizelerini posta yoluyla yenileyebilirler. Bunu da internet sitemize girerek ve randevu alarak gerçekleştirebilirler. Bu yöntemle vize almak için uygun görülmeleri halinde otomatik olarak yönlendirilecekler.” dedi.