Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu

Açık Holding’in desteğiyle Cumhuriyet’in 100'üncü yılına özel oluşturulan ‘Cumhuriyet'in Öncü Kadınları’ sergisi Ankara’da sanatseverlerle buluştu.

Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu

Açık Holding’in 27 Ekim’de İstanbul’da açılan ‘Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi’, bu kez Ankara’daki sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen sergiye Açık Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Taner Düvenci, serginin küratörü yazar Özlem Özdemir protokol ve çok sayıda davetli katıldı.

Atatürk’ün kadınlara bakış açısının kronolojik olarak aktarıldığı ‘Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi’nde Türk kadınlarının haklarını kazanma tarihçesine ve 20 öncü kadının kapsamlı biyografilerine de yer veriliyor.


Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet ile yükselen kadınların hikayelerini anlatan sergi, 3 bölümden oluşuyor.

İlk bölümde Atatürk’ün kadına bakışı kronolojik olarak ortaya konuluyor.

Türk kadınlarının haklarını kazanma süreci dünyayla kıyaslanarak anlatılıyor.

İkinci bölümde fotoğrafların biyografilerle bütünleştiği, 20 öncü kadının kapsamlı hikayesi detaylıca sergileniyor.

Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu - Resim : 2


Son bölümde ise, dünden bugüne yol açan 100 kadının adlarının yer aldığı yayın ile saygı duruşunda bulunuluyor.



Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu - Resim : 3

Sergide yer alan seçki, farklı meslek dallarında örnek olan işler ortaya koyan isimlerden oluşuyor.

‘GENÇ KIZLAR NE KADAR ŞANSLI OLDUĞUMUZU BİLSİN İSTİYORUM’

Sergi küratörü Özlem Özdemir, serginin Anadolu’da yer almasını istediklerini söyleyerek “Umuyorum ki başka şehirlere de gidebiliriz. Böyle bir hayalimiz var. Bu sergi tarihi bir sergi. İlk bölümümüzde Atatürk’ün kadına bakışını kronolojik olarak anlatıyoruz. Atatürk’ün gençliğinden Cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar kadına verdiği önemi onun sözleriyle hatırlattığımız özel bir bölüm. İkinci bölümde ise Cumhuriyet kuruluyor. Cumhuriyet sayesinde Türk kadınları bütün haklarını sahip oluyorlar. Hatta dünyanın pek çok ülkesinden evvel. O yüzden onların da bir takvimini hazırladım. Dünyayla kıyaslıyoruz ve izleyicilerimiz onu da görebiliyor. Böylece ‘biz ne kadar şanslıyız’ onu hatırlatıyorum. Özellikle genç kızlar ne kadar şanslı olduğumuzu bilsin istiyorum. Üçüncü bölümümüzde her meslekten 20 ilki başarmış kadının kapsamlı biyografileri var. Bu sergide onları yakından tanıyabileceksiniz. Son bölümde de bize yol açmış olan 100 kadının isimlerini yayınlıyoruz. Onlara saygı duruşunda bulunuyoruz. Onları da paylaşabildiğim için çok mutluyum. ‘Biz de sizin yolunuzdan ilerliyoruz, sizi unutmadık’ demiş oluyoruz” dedi.



Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu - Resim : 4


‘BU PROJE BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Açık Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Taner Düvenci de şunları söyledi:

“Açık Holding ülkemizde hem yurt içi hem yurt dışında çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kurumsal bir yapı. İnsan kaynağımızla ülkemizin ekonomisine katkı sağlarken bu tür sosyal sorumluluk projelerinin de paydaşı olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Eşitlik ve kapsayıcılık vizyonumuzun bir yansıması olan bu proje bizler için çok önemli. Bu sergi Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonu doğrultusunda Türk kadınının neler yapabileceğini gözlerimizin önüne seriyor. Sergimize emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor ve bu alanda çalışmalarımızın devam edeceğini paylaşmak istiyorum.”



Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Sergisi, Ankara’da sanatseverlerle buluştu - Resim : 5


Cumhuriyet'in Öncü Kadınları sergisi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Füreya Koral Sergi Salonu’nda 18 Mart tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.


DHA