Evlerini kaçak göçmenlere kiraya verenlere 500 bin TL ceza

İstanbul’da evlerini kaçak göçmenlere fahiş kiralara veren ev sahiplerine operasyon düzenledi. Odaları bölmelere ayırarak kiraya veren 11 ev sahibine 500 bin lira ceza kesildi.

Evlerini kaçak göçmenlere kiraya verenlere 500 bin TL ceza

Sözcü Gazetesi'nden Habip Atam'ın haberine göre İstanbul’da Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçak göçmenlerin Avrupa'ya götürülmek üzere bekletildiği ‘şok evi’ olarak adlandırılan adreslere yönelik operasyonlar düzenledi.

Bağcılar, Bahçelievler, Esenyurt ve Sultangazi'de belirlenen 22 farklı şok evine düzenlenen operasyonlarda, 196 kaçak göçmen yakalandı. Haklarında yasal işlem yapılan şüpheliler geri gönderme merkezine teslim edildi.

AYLIK 25 BİN LİRA KİRA

Polis ekipleri kaçak göçmenlerin barındırıldığı adreslerle ilgili de çalışma yaptı. Yapılan incelemelerde kaçak göçmenlerin kaldığı evlerin normalden daha fazla insan barındırmak için bölmelere ayrıldığı görüldü. Koğuş şeklinde ranza sisteminin kurulduğu tespit edilen şok evlerinde kalan kaçak göçmenlerin, kişi başı 60-80 Euro kira ödedikleri anlaşıldı. Bu sayede ev sahiplerinin bir evden ortalama 20-25 bin lira gelir elde ettikleri tespit edildi.

504 BİN 504 LİRA CEZA

Kaçak göçmenleri evlerinde barındıran ve haksız kazanç sağlayan ev sahiplerine yönelik 30 Kasım'da operasyon düzenlendi. Eş zamanlı düzenlenen baskında 11 ev sahibi ve kaçak göçmenlerin şok evlerine yerleştirilmesine aracılık eden Suriye uyruklu bir şüpheli yakalandı.

Gözaltına alınan ev sahiplerine, evlerinde barındırdıkları her bir kaçak göçmen  için 2 bin 574 lira ceza kesildi. Toplamda 504 bin idari para cezası uygulanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerin tamamı serbest kalırken, iki ev sahibi için adli kontrol hükmü uygulandı. Kaçak göçmenlere aracılık eden Suriye uyruklu şüpheli ise dün adliyeye sevk edildi.