Halk Bankası'nı hortumladılar! 12 kişi hakkında suç duyurusu

Kamuya ait Halk Bankası, bankayı dolandıran 12 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Aralarında bankanın bir çalışanın da olduğu 12 kişiye dava açıldı.

Halk Bankası'nı hortumladılar! 12 kişi hakkında suç duyurusu

HALKTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Halk Bankası’nın Kadıköy’deki bir şubesinde KOBİ kredilerinden sorumlu Özgür Y.’nin (42) değişen davranışlarından şüphelenen şube müdürü A. S., bu personelin işlemlerini mercek altına aldı. Yapılan ilk incelemelerde, Özgür Y.’nin çok sayıda kredi dosyasında usulsüzlükler tespit edildi. Durum, bankanın teftiş kuruluna bildirildi. Görevlendirilen banka müfettişleri Özgür Y.’nin imzası olan tüm kredileri tek tek mercek altına aldı.

Verilen krediler tahsil edilemedi

Hazırlanan rapor, bankanın büyük bir zarara sürüklendiğini ortaya koydu. Yapılan tespitlere göre, Özgür Y., mali tabloları sorunlu olan firmaların evraklarında sahtecilik yaptı. Çok sayıda şirketin vergi beyannamesi sahte olarak sisteme girildi. Sahte muhasebe evraklarını, sanıklar arasında olan Mali Müşavir Orhan Y. hazırladı. Raporda, Özgür Y. ile temasa geçen çok sayıda firmaya kullandırılan kredinin tahsil edilemeyeceği kaydedildi.

Banka, suç duyurusunda bulundu

Teftiş Kurulu raporu sonrası banka, aralarında, 2011’den bu yanı aynı şubede çalışan Özgür Y.’nin de aralarında olduğu 12 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturmasında, usulsüz kredi tezgahının nasıl kurulduğu da belirlendi.

Krediyi çıkaran ‘komisyonu’ aldı

Buna göre, İhsan A. (51) ile Halit Ş. (38) kredi çekme imkânı bulunmayan firmalar ile temasa geçti. Belirlenen firmalar Özgür Y.’nin çalıştığı şubeye yönlendirildi. Görüşmelere, bankacı Özgür Y.’nin yanı sıra komisyonculuk yapan İhsan A. ve Halit Ş. ile firma sahipleri katıldı. Taraflar, çekilecek kredi karşılığı alınacak ‘komisyon’ için anlaştıktan sonra işlemlere başlandı.

12 kişiye ‘zimmet’ davası açıldı

Yürütülen soruşturma sonrası bankacı Özgür Y., komisyoncu İhsan A. ve Halit Ş.’nin yanı sıra firma sahipleri Onur Ç. (42) Cabir C. (72) ile oğlu Murat C. (38), Cem Y. (45), İsmail K. (44), Mustafa A. (55), Reyhan A. (52) Soner Ç. (46) ve Mali Müşavir Orhan Y. (58) hakkında ‘zimmet’ suçlaması ile dava açıldı.

Sanıklar, önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.