Kandilli Rasathanesi de riskli çıktı!

Deprem araştırmaları yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi yerleşkesindeki binalar için “riskli yapı” kararı alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rasathane binalarının dönüşümü için yeni imar planı hazırladı.

Kandilli Rasathanesi de riskli çıktı!

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre İstanbul Üsküdar’da bulunan Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi kampüsünün bulunduğu alan için hazırlanan imar planı, itirazlar için askıya çıkarıldı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan planın açıklama raporunda, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane Kampüsü içerisinde yer alan eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin devam ettiği binalarda yapılan deprem performans analizleri doğrultusunda fiziksel ömrünü tamamlamış yapıların tespit edildiği kaydedildi.

Bu binaların “riskli yapı” raporunun bulunduğu aktarıldı.  Öncelikli olarak riskli yapıların yenilenmesi ve mevzuata uygun yapılaşma yapılabilmesi için imar düzenlemesi yapıldığı belirtildi.

YÜKSEKLİK SINIRI 5 KAT

Planlama alanı yaklaşık 100 bin metrekareyi kapsıyor. Plan değişikliği ile  kampüsteki binaların fiziki sınırlarıyla ilgili geometrik düzenlemeler yapıldı. Yürürlükteki imar planında  park ve yol olarak belirlenen alan ile mevcut yapılaşmış ve faal olan yol ile park alanı arasında uyumsuzluklar giderildi. 

Kampüs içindeki yollar düzenlendi. “Resmi Kurum Alanı-Rasathane” fonksiyonu mevcut kullanıma uygun olarak “Yükseköğretim Tesis Alanı (Rasathane)” fonksiyonu olarak değiştirildi.

Yapılaşma şartları Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu tarafından onaylanacak ön projeye göre belirlenecek. Yükseklik 5 kat olarak sınırlandı.

Yükseköğretim alanı için 49 bin metrekare, park için 3 bin 466 metrekare, teknoloji geliştirme bölgesi için 47 bin metrekare, yollar için de 9 bin metrekare ayrıldı.

Kandilli Rasathanesi de riskli çıktı!


1964-1980 ARASINDA İNŞAATLAR YAPILDI

Planlama alanını kapsayan Kandilli Kampüsü, 1868 yılında kuruldu. 1964 yılından sonra modern bina ve tesislerine kavuştu.

1964’ten 1980 yılına kadar Kandilli Rasathanesi’nin kesintisiz çalışmasını sağlayan dört daireli rasathane personeli lojmanı, atölye ve binası, meteoroloji binası ve gözlem kuleleri, Deprem Araştırma Merkezi, güneş fiziği binası ve konferans salonu, güneş gözlem laboratuvarı, elektronik-optik alet yapım laboratuvarı ve kütüphane binası inşa edildi.

1982'de Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlandı. Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlanmasını takiben, daha önceki işlevlerine ek olarak deprem araştırma enstitüsü kimliğini de kazanmış ve ismi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü oldu.