Okullarda yüz yüze eğitim heyecanı

Covid-19 salgını nedeniyle 1.5 yıldır okullarından uzak kalan 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen yarın yüz yüze eğitimde buluşacak. Uzmanlar, çocuklara öncelikle maske, mesafe ve hijyen kurallarının öğretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Okullarda yüz yüze eğitim heyecanı

Sabah Gazetesi'nden Ceyda Karaaslan'ın haberine göre yaklaşık 1.5 yıldır okullardan uzak kalan 18 milyonu aşkın öğrenci yarın sınıflarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşuyor. 

Türkiye genelinde Kovid-19 tedbirlerinin alınarak tüm hazırlıkların tamamlandığı okullarda 6 Eylül itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlanacak. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla okul ve kurumlarda Kovid-19 tedbirleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak. Yüz yüze eğitim için okullarda tüm önlemler alındı. Ancak yüz yüze eğitimin devam etmesi ve okulların açık kalması için velilerin ve öğrencilerin de bazı önemli tedbirleri alması gerektiğini söyleyen uzmanlar çocuğu okulda olan ailelerin mutlaka aşılarını tamamlaması gerektiğini vurguluyor.

Peki yüz yüze eğitimde dikkat edilmesi gereken diğer konular neler?

İşte madde madde okullarda hijyen önerileri:

MASKENİN ÖNEMİ: Maskeye kirli ellerle dokunulmaması, maskenin değiştirilmeden ve değiştirildikten sonra ellerin dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Çocuğun yanına en az 2-3 tane yedek maske verilmeli, yemekten sonra maskesini değiştirmesi ve ellerini dezenfekte etmesi öğretilmeli.

MİNİKLERE EĞLENCELİ MASKE: Özellikle küçük çocukların maske takma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için sevdiği karakterlerde maske takmaları sağlanabilir. Hazır çizgi film karakterli maskelerin yanı sıra sevdiği karakterlerden maske de dikilebilir veya satın alınabilir. Ancak maskelerin koruyucu özelliği olması önemli. En az 2 kat, çocuğun yüzüne uygun pamuklu terletmeyecek kumaş seçilmeli.

EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI: Kapı kolu, lavabo, merdiven korkuluğu gibi herkesin dokunduğu alanlarla temas edildikten sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Özellikle daha küçük yaştaki çocuklara ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerektiği mutlaka öğretilmeli.

SOSYAL MESAFE: Özellikle kantin, teneffüs, yemekhane gibi kalabalık alanlarda sosyal mesafeye uyulmalı. Arkadaşlarla her türlü temastan (el ele gezmek, el şakaları yapmak vs.) kaçınılması gerektiği çocuğa anlatılmalı.

PAYLAŞMAYA SON: Sınıfta diğer arkadaşlarıyla silgi, kalem, kalemtıraş, kitap gibi ürünlerin paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli ve okullarda bulundurulmamalı. Yiyecek ve içeceklerin bu süreçte paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Yiyecekler mümkünse evden götürülmeli. Yeme ve içme öncesi yine el temizliği sağlanmalı.

YEMEK YERKEN DİKKAT: Çocukların yanında mutlaka yedek maske ve dezenfektan bulunmalı. Yemek gibi maske kullanılmayan durumlarda hapşırırken veya öksürürken ağız bir kâğıt mendille kapatılmalı, kâğıt mendil yoksa el dirseği ile kapatılmalı. Öksüren, hapşıran, hasta gibi görünen kişilerden uzak durulmalı.

DOĞRU BİLGİNİN ÖNEMİ: Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabilecekleri anlatılmalı. Ellerin kesinlikle ağız, yüz, burun ve göze değdirilmemesi gerektiği açıklanmalı. Bu salgının er geç biteceği, bunu bir fobi haline getirmemeleri gerektiği, önlemlere uymalarının yeterli olduğu öğretmenler ve veliler tarafından anlatılmalı.