Polat çiftinin kaç yıl ceza alacağını eski avukatları açıkladı

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından tutuklanan Dilan Polat ve Engin Polat’ın dosyasından çekilen Avukat Çağdaş Çelik, TELE1’de "Haberin Olsun" programına katıldı.

Polat çiftinin kaç yıl ceza alacağını eski avukatları açıkladı

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından tutuklanan Dilan Polat ve Engin Polat’ın avukatı Çağdaş Çelik TELE1 ekranlarında Burçin Atılgan’ın sorularını yanıtladı. Çelik, sosyal medyadan gelen paralarla ilgili soruya, “Kara para denen suçtan edilen mal varlığından aklanması suçunda avukatların böyle bir husustan bilgi sahibi olması halinde bildirime yükümlülüğü var. Böyle bir şey hissetsem bilsem yetkililere bildirme yükümlülüğüm var” diye yanıt verdi.

“DAHA ÖNCE İHBAR VARMIŞ”

Çağdaş Çelik şunları söyledi:

“Daha önce de bir ihbar varmış. Ama sonra yayınların ardından kamuoyundaki baskıyla MASAK raporu ortaya çıktı. MASAK raporunun içeriği hakkında kimsenin bilgisi yok. Varsa elinizde böyle bir rapor getirin konuşalım. Duyum üzerine insanların özgürlükleri üzerine baskı oluşturulması doğru değildir. MASAK raporu olduğu biliniyor ama dosyada kısıtlılık kararı var. Taraflara, avukatlarına dosya gösterilmiyor. Peki taraf olduğum zamanda benim ulaşamadığım bu rapora bu insanlar nasıl ulaşıyor. Ulaştılarsa çok ayrı bir rezillik ulaşmadan böyle şeyler söylüyorlarsa ayrı bir rezillik.”

“ÇOK BÜYÜK PARAYA İHTİYAÇ YOK”

Açılan güzellik merkezlerinin kaynağı ile ilgili soruya cevap veren Çelik şunları söyledi:

“Paraya ihtiyaçları yok aslında franchising yöntemiyle çalıştıklarını söylüyorlardı. İnsanların bir isim hakkı ödeyerek kullanma durumundan söz ediliyor. Dolayısıyla bir paraya ihtiyaçları olmuyor. İsimi kullananlar para ödüyor. Sosyal medyada yükselmesinden sonra kazançlarının arttığı dile getiriliyor. Tamamen sosyal medya üzerinden kazanç sağlandı. Bu gelişim zaten sosyal medya üzerinden oldu. Herhangi bir ürün tanıtınca çok yoğun taleple karşılaşıyorlardı. Bu işin içinde kara para var mıdır yok mudur hala söylüyorum savcı dışında MASAK raporunu hazırlayanlar dışında bilme şansı yok.”


Polat çiftinin kaç yıl ceza alacağını eski avukatları açıkladı


“BİR SUÇ VARSA KARŞILIĞI ALINACAKTIR”

Dilan Polat ve Engin Polat’ın komşusuyla kavgası ve savcının arayıp ifadeye çağırması ve Dilan Polat’ın savcıya verdiği cevapların ardından operasyonun başladığı iddiaları hakkında koşan Çelik şunları söyledi:

“Dilan Polat ve Engin Polat hakkında o kadar büyük bilgi kirliliği var ki herkes aklına eseni söyleyip beğeni almaya çalışıyor. Savcı’nın araması üzerine geri dönüş var. Savcı buradan beni aramayın diyor sonra da ifadeye gidiliyor. Ben de içerisindeydim. Bu dosyada hiç bir şekilde hukuk tanınmıyor. Dilan yada Engin Polat’ı savunmak istesem dosyadan çekilmezdim. Ama hukuku savunmak zorundayım. Suç varsa ceza var. Bu gün onlara yarın bize ne soruşturma ne dosya gizliği dinleniyor. Söylenen şu ki inanılmaz operasyonlar yapıldı. çok büyük bir yalan. Gece 3’te verildiyse bu zarflar aynı gece 1’de siteye gelen polisler başka polisler miydi. Alın size bambaşka bir yalan. Bir suç varsa karşılığı alınacaktır. Dikkat çekmek adına bunların yapılmasının yanlış.”

“KARA PARA AKLIYOR DEMEK İÇİN DONE LAZIM”

Kara para aklama iddialarına yanıt veren Çelik, “Basına yansıyan her şey ispatlı mı? Ya polis içinden sızıyor… Taraflardan sızma şansı yok. Bir kişin kara para aklıyor demek için önümüzde bir donenin olması gerekiyor. Böyle bir iddia olması farklı kara para aklıyor demek ayrı bir şeydir. Şu an bu kişilerin suçlanması doğru değil. Ortada iddianame yok. Herkes hakkında soruşturma olabilir” dedi

“KARA PARA SUÇUNU BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜM VAR”

Sosyal medyadan gelen paralar hakkında konuşan Çelik, “kara para aklama suçunu ihbar etme yükümlülüğüm var” diyerek, “Kara para denen suçtan edilen mal varlığından aklanması suçunda avukatların böyle bir husustan bilgi sahibi olması halinde bildirime yükümlülüğü var. Böyle bir şey hissetsem bilsem yetkililere bildirme yükümlülüğüm var. Twitter’da varım. Dolayısıyla orada da böyle yayınlar yapmadığı için ne yayınladıklarını görme durumum olmuyor. Kaldı ki sosyal mecralardan elde edilen paralar sizin tahmin ettiğinizin çok çok üstünde paralar” ifadelerini kullandı.



Polat çiftinin kaç yıl ceza alacağını eski avukatları açıkladı - Resim : 2


“SAHTE FATURA BAŞKA KARA PARA AKLAMA BAŞKA”

Çelik sözlerinin devamında şunları söyledi:

‘Bu dosyada asla kara para yoktur’ ben bunu söyleyemem Nasıl ki kara paradan kaynaklı kazanç var diyemiyorsam… Bu paraların kaynağı olmayan sahte fatura kullanılmış olması farklı bir durum, kara para aklamak farklı bir durum. Naylon fatura kara para demek değildir. Onun suçu farklıdır. Kara para için önce kaynağını ispatlamak gerek. Sanal bahis uyuşturucu…”

SUÇLAR KANITLANIRSA NE KADAR YATARLAR

Dilan ve Engin Polat’ın haklarındaki suçlamaların kanıtlanması haline ne kadar yatacaklarını açıklayan Çelik, “İddianamenin en az 6 ayda yazılacağını düşünüyorum ilk celseyi 7-8 ay var. tutuklu geçirecekler o süreyi. Kara para aklama suçu 6 ila 16 yıl arası görünüyor. Örgüt kurma 2 ila 6 yıl arasında vergi kaçırma suçu 2 ila 5 yıl arasında… Zincirleme olarak işlendiği kanıtlanırsa vergi kaçırma suçu 1/4 arttırım var… 20-25 yıla yaklaşan cezalar alabilirler…” diye konuştu.



Polat çiftinin kaç yıl ceza alacağını eski avukatları açıkladı - Resim : 3


Diğer fenomenler hakkında gelen soruyu yanıtlayan Çelik, ”Denetimleri sıklaştırmaları yeterli olacaktır. Mal varlığını sorgulamaya başlayabilirler.. ‘Nerden buldun’ yasasının kaldırılması bu işlerin önünü açıyor olabilir. Bu insanlara mal varlıklarının kaynağı nerden geliyor diye sorulunca bir çok şey ortaya çıkacaktır.”