Ünlü profesörden Arifoğlu firmasına tazminat davası: "Yıllardır zehir yutmuşuz!"

Singapur, Türkiye'den ihraç edilen Arifoğlu baharatlarında kanserojen madde olduğunu açıklamıştı. Ürünlerin Türkiye'de toplatılmasından sonra Prof. Mehmet Köksal, "Yıllardır zehir yutmuşuz" diyerek firmadan şikayetçi oldu.

Ünlü profesörden Arifoğlu firmasına tazminat davası: "Yıllardır zehir yutmuşuz!"

Akşam Gazetesi'nden Neslihan Keskin'in haberine göre Singapur Gıda Otoritesi (SFA), kasım ayında Türkiye'den ithal edilen Arifoğlu Baharat firmasına ait sumak, tatlı biber ve tavuk baharatı ürünlerinde kansere neden olabilecek renklendiriciler tespit etti.

Yasaklı olan kanserojen maddelerin bulunduğu ve firmanın ürünlerinin toplatıldığı bildirildi.

Kamuoyunda büyük bir şok etkisi yaratan bu haberin ardından firma yetkilileri iddiaların asılsız olduğunu ve laboratuvar değerlerinin normal olduğunu tüketicilere iletti ancak verileri tüketicilerle paylaşmadı. Firma yetkililerinin bu davranışları bir şeylerin gizlediğini düşündürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetlemelerde ise bu firmaya ait sumak ürünlerinde renklendirici tespit edildi ve ürünler piyasadan toplatıldı.

Kararın ardından iki farklı Arifoğlu markası olduğu ve isim hakkının yarı yarıya kullanıldığı öğrenildi.

İki firmada bir birini suçlayarak, ürünlerinin sağlıklı olduğunu iddia etti.

"HABERSİZCE ZEHİRLENDİM"

Yaşanan gelişmelerin ardından akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal, ürünlerinin sağlıksız olduğu gerekçesiyle Arifoğlu firmasına dava açtı. 35 bin lira manevi tazminat isteyen Köksal, İstanbul Tüketici Mahkemesi'ne sunduğu dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi: "Zehirlendiğimden habersiz şekilde uzun yıllar boyunca bu firmanın ürünlerini kullandım. İnsan yetiştirmeye en verimli döneminde ve topluma faydalı birçok projesini gerçekleştirmekteyken, zamanla yavaş yavaş zehir yuttuğunu ve ailemin de zehirlenmesine sebep olduğunu öğrendim. Zehirli olduğu şüphelenilen baharatlar ömrümden eksilen zamanı ve zarar gören sağlığımı geri getiremeyecektir. Mahkemenize göndereceğimiz baharatların laboratuvarda test edilerek insan sağlığına zararlı olup olmadığının ve yasaklı maddeler içerip içermediğinin tespitini istiyorum."



Ünlü profesörden Arifoğlu firmasına tazminat davası: "Yıllardır zehir yutmuşuz!"