Uzmanlar depresyon tedavisi için yeni yöntemler öneriyor

Depresyon tedavisinde farklı çözüm yolları dikkat çekiyor. Uzmanlar, koşmak ve sıcak yoga gibi aktivitelerin antidepresan haplarından daha iyi olduğunu söylüyor.

Uzmanlar depresyon tedavisi için yeni yöntemler öneriyor

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre antidepresanlar, günümüzde küresel çapta ilaç şirketlerine yılda 437 milyar TL’den (12 milyar sterlin) fazla kazanç sağlayarak modern tıbbın mucizevi başarılarından biri olarak sayılıyor.

Allied Market Research'e göre bu rakamın 2030 yılına kadar 583 milyar TL’ye (16 milyar sterlin) ulaşması bekleniyor. 

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin geçen yılın eylül-ekim ayları arasındaki rakamları, yaklaşık 10,7 milyon insanın (yani ülkedeki yetişkinlerin yüzde 16'sının) depresif belirtiler yaşadığını gösteriyor.

Ancak 1997'de University College London'ın yaptığı bir araştırma 10 bin yetişkini değerlendirdi ve nüfusun yalnızca yüzde 2'sinin depresif belirtilere sahip olduğu sonucuna vardı.

Peki geçen 25 yılda ne oldu? Hayat zorlaşmış olabilir ve bunu düzeltmek için tam da doğru zamanda yeni bir ilaç sınıfı ortaya çıkmış olabilir.

Ancak giderek artan kanıtlar farklı bir tablo çiziyor. Bu, SSRI antidepresanlarının ortaya çıkmasının, doktorları depresyonu ilaçlarla tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak teşhis etmeye giderek daha fazla teşvik ettiğini gösteriyor. Çoğun uzman, bu ilaçların çoğu zaman yardımcı olamadığını söylüyor.

Bunun yerine, araştırmacılar, yan etkilerin çoğu zaman insanları fiziksel hastalıklara sürüklediğini ve kendilerini kalıcı olarak daha iyi hissetmelerini sağlayacak sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını benimsemekten uzaklaştırdığını söylüyor.

Uzmanlar ayrıca uzun süreli antidepresan kullanımının fazla kilo, cinsel işlev bozukluğu, intihara meyil ve dengesizlik gibi birçok olumsuz etkiyle ilişkili olduğunu da belirtiyor. 

DEPRESYON BELİRTİLERİNİ HAFİFLETTİ

Bu arada, ilaç dışı tedavilerin depresif belirtilere yönelik mücadelesini gösteren bağımsız çalışmalar da ortaya çıkıyor.

Örneğin mayıs ayında Amsterdam'daki Vrije Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, depresyondaki kişilerin koşmaya başlamasının, depresyon semptomlarını etkili bir şekilde hafiflettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmayı yöneten Psikiyatrik Epidemiyoloji Profesörü Brenda Penninx, düzenli koşucuların kilo vererek, bellerini incelterek ve kardiyovasküler sağlıklarını iyileştirerek hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarında iyileşme elde ettiklerini söyledi.

Koşmak herkese uygun olmasa da diğer alternatifler faydalı olabilir. Klinik Psikiyatri Dergisi'nde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmada, orta ila şiddetli depresyonu olan 33 yetişkin düzenli olarak sıcak yoga seansları yaptı ve sonuçlar bunun önemli iyileşmelere yol açtığını gösterdi.

Sekiz hafta sonra semptomlarda yüzde 50 veya daha fazla azalma olurken, on kişiden dördü remisyonda veya en azından "şimdilik iyileşmiş" olarak sınıflandırıldı.