AYM'den Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiğine hükmetti.

AYM'den Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı

Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay, İstanbul 13'üncü  Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonucu 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçuna 'yardım eden' sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın, milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay'a başvuru yapıldı.

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi başvuruyu reddetti. Bunun üzerine avukatları, Atalay'ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ileri sürüldü.

AYM'de süreç devam ederken Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı. Bugün başvuruyu görüşen AYM, Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği yönünde karar verdi.

AYM'nin 9 üyesi hak ihlali yönünde oy kullanırken, 5 üye ret oyu verdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorusu üzerine AYM'nin kararını değerlendirdi. Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" dedi.

DHA