CHP'de kurultaya giderken kim önde?

CHP il kongrelerinde son durum kurultayın başa baş bir yarışa sahne olacağını gösteriyor. Şu anda 27 il genel merkeze, 22 il değişimcilere yakın. Birçok il ise ortada. İstanbul il kongresindeki sonuç, tüm yarışı etkileyebilir.

CHP'de kurultaya giderken kim önde?

HALKTV'den Fırat Fıstık'ın haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi’nde son il kongreleri bu ay içinde tamamlanacak. 4-5 Kasım tarihlerinde de olağan kurultay yapılacak.

En çok merak edilen ise şu ana kadar yapılmış il kongrelerinde genel merkezin mi yoksa değişimcilerin mi önde olduğu üzerine.

Kurultayda Özgür Özel ile aday olması muhtemel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdroğlu arasında kıran kırana bir yarış olacak.

Nedeni ise tamamlanan kongrelerinde sonuçlarında gizli.

40-50 DELEGE FARK VAR

Türkiye genelinde şu anda 22 ilin il başkanı ve delege çoğunluğu değişimden, dolayısıyla Özgür Özel’den yana. 27 il ise genel merkezi ve Kılıçdaroğlu’nu destekler pozisyonda.

Delege ağırlığının il başkanına göre tavır alacağı düşünüldüğünde genel merkeze yakın olan delegelerle, değişimden yana olanlar arasında sadece 40-50 kişilik bir fark var.

Ancak listelerde yer alan delegelerin blok halinde oy kullanmayacağı ve kurultaya kadar fikrini değiştiren delegeler olacağı için bu durum ağırlıklı olmasa da değişebilir.

KULİSLERDEKİ GÜNDEM ‘İSTANBUL ETKİSİ’

Kulislerde özellikle İstanbul’a ayrı bir parantez açılıyor. İstanbul 196 delege ile en fazla delegeye sahip il. Burada değişimcilerin kazanması ve Özgür Çelik’in il başkanı olması delege sayısından öte psikolojik bir etki yaratmış durumda.

İstanbul sonucunun bütün delegeleri etkileyeceği düşünülüyor. Kılıçdaroğlu’nu aday olmama ihtimali dahi kulisler de konuşuluyor.

ORTADA DURAN VE ETKİLİ OLABİLECEK İLLER

Şimdilik iki tarafta da yer almayan, ortada 11 il bulunuyor. 30 delegesi olan Konya, 28 delegesi olan Kocaeli bu illerin başında geliyor. Toplam 146 delegeye sahip 11 ilin tavrı da kurultayda belirleyici olabilir.

30 delegeli Adana, 26 delegeye sahip Mersin’de ise tavır, büyükşehir belediye başkanının görüşüyle belirlenecek gibi duruyor. Bu şehirdeki delegeler de değişimden mi yoksa genel merkezden mi yana olduklarını net bir şekilde ortaya koymuş değiller.

BİR TARAFTA İSTANBUL, DİĞER TARAFTA ANKARA VE İZMİR

Kurultayda ciddi etkisi olan İstanbul, değişimcilerin kalesi olarak görülüyor. 72 delegeli Ankara, 56 delegeli İzmir’de ise genel merkezden yana, tersi bir durum söz konusu.

Değişimciler ve genel merkezciler ayrımında ortaya çıkan bir başka ayrıntı daha var. Partinin yüksek oy aldığı il ve büyük ilçelerde tavır genellikle genel merkezden yana. Diğer bölgelerde değişim talebi ağır basıyor.

KURULTAYDAKİ KONUŞMALAR DAHİ SONUCU BELİRLEYEBİLİR

Sonuçta ne olursa olsun 4-5 Kasım’da yapılacak CHP olağan kurultayında başa baş bir yarış olacak gibi görünüyor. Kurultaydaki konuşmaların dahi sonucu tayin edebileceği, genel başkanı belirleyebileceği değerlendiriliyor.