Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

KAPALI MARAŞ ZİYARETİ

"Kıbrıs meselesinden bihaber, Kapalı Maraş'ın açılmasının stratejik önemini kavrayamamış olanların bu programa piknik gözüyle bakması pek tabiidir. Kapalı Maraş'ın sahil kesiminin kullanıma açılmasını biz de destekliyoruz. 

Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumları sebebiyle artık yeniden konuşulması anlamsız hale gelen hususları bir kenara bırakarak, yeni bir gelecek için kollarımızı sıvıyoruz. Böyle milli bir meselede Türkiye'nin yanında yer alan siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. 

İZMİR DEPREMİ

İzmir depreminde iyi bir sınav verdiğimize inanıyorum. Depremin gerçekleştiği andan itibaren Türkiye, afet müdahale planı işlemeye başlamıştır. Depremin 6. saatinde diğer bölgelerden 2 binin üzerine arama kurtarma personeli ve 15 arama kurtarma köpeği bölgeye ulaşmak üzere yola çıkmıştır. 

Depremin 48. saatinde 1000 üzerinde çadır kurulumu tamamlanmış, depremzedelerin kullanıma sunulmuştu.

Kızılayımız her zaman olduğu gibi tüm imkanlarıyla ilk andan itibaren İzmirlilerin yanındaydı. Görüldüğü gibi tüm planların adeta tıkır tıkır işlediği bir organizasyonla devlet, İzmir'e ve İzmirlilere sahip çıkmıştır. 

Kalıcı konutlarla ilgili proje hazırlıkları tamamlandı. Bu ay bitmeden inşa sürecine geçilecek. Türkiye genelinde de depreme dayanıksız binaların dönüşümlerini hızlandırıyoruz. Gerekirse bu konuda yeni düzenlemelere de gideriz. 

Değişimin asla bitmeyen bir yürüyüş olduğu gerçeğini unutmadan yeni reformlarla yolumuza devam ediyoruz. Hukuk devletinden anladığımız mevzuat devleti değildir. Adaletin olmadığı yerde diğer tüm imkanların zulüm aracına dönüştürüleceğine inanıyoruz. 

Son 18 yılda adaletin tam anlamıyla tesisi doğrultusunda çok büyük değişimleri hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması da adaletin gereğidir. 

EKONOMİ MESAJI

15 Temmuz'da milletin yazdığı destanı hukukla taçlandıran yargının daha iyi işlemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Adalet hassasiyetimizden taviz vermeyeceğiz. Affını isteyen Berat Albayrak'ın bu talebini kabul ederek Lütfi Elvan'ı görevlendirdik. Salgın sürecinin değiştirdiği ekonmik mimaride Türkiye için açılan fırsat pencerelerini kullanacağız. Yeni reformların hazırlıkları içindeyiz. Önümüzdeki günlerde insan hakları eylem planı taslağına son hali verilecek. 

CORONA VİRÜS TEDBİRLERİ

İnsanlık tarihinin yakın zamanda yaşadığı en büyük salgının önüne heniz geçilemedi. Tehdit artarak sürüyor. Ağır bir durumla karşı karşıyayız.

İstanbul başta olmak üzere kimi şehirlerimizde ciddi seviyelere ulaşan hasta ve ölüm sayıları çok daha dikkatli olmamızın işaretini veriyor. Yaşanan zorlukların ve sıkıntıların farkındayız. 

Tedbirler:

Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ila 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Kıraathaneler bir süre kapalı olacak.

Dönem sonuna kadar uzaktan eğitim olacak.

Restoranlar sadece paket servis yapacak.

Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanacak.

Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek.

65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek.

Alışveriş merkezi, market, restoran, berber ve kuaför gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ila 20.00 arası olarak sınırlanacak.

Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak."