İş dünyasını sarsan 'çalıntı çek' kâbusu

Çalıntı çekler iş dünyanın kâbusu olmuş durumda. Kargo yolu ile gönderilen çekler, şebeke tarafından çalınıyor. Çalınan çek icraya konuluyor. İcra takibini gören kimi bankalar da harekete geçince, çeki çalınan firmanın kredileri dahi geri çağrılabiliyor.

İş dünyasını sarsan 'çalıntı çek' kâbusu

HALKTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre savcılık, çalıntı çekleri işleme koyan firmalar ile ilgili soruşturma başlattı. Çalınan çeklerin tutarı ise 500 milyon lira seviyesinde.

Son dönemlerde iş dünyasının yaşadığı en büyük sorunlardan biri de çeklerinin çalınması.

Bu durumun mağduru konumunda yüzlerce firma var.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütüyor.

Ulaşılan belgelere göre, çalınan çeklerin hemen hepsi aynı firmalar eli ile işleme konuluyor. Çeklerin çalındığı noktaların başında ise kargo şubeleri geliyor.

Çalınan çeklerin tutarı 500 milyon lira seviyesinde.

Kargo şubesinde çalındı

Anılan sorunu yaşayan firmalardan biri merkezi Kocaeli’nde bulunan ve kuruyemiş sektörünün bilinen firmalarından biri olan Alpay Kuruyemiş Gıda şirketi. Şirket, uzun yıllardır ürün aldığı Gaziantep’te bulunan Yüceler Yerli Mahsul Gıda San. şirketine geçen kasım ayında 3 adet çek gönderdi. Bir kargo firmasına teslim edilen çeklerden biri 150 bin, diğer ikisi ise 250 biner liraydı. Kargoya verilen çekler, alacaklı firmaya teslim edilmedi. Her iki firma da çeklerin izini sürerken, yapılan bir icra takibi ile durum ortaya çıktı.

Çeki çalıp icra takibine geçtiler!

Kayıp çeklerden biri icraya konuldu. Çeki kesen Alpay Kuruyemiş’e karşı icra takibi başlatıldı. İcra takibini yapan firma ile, Yüceler Gıda’nın hiçbir ticari ilişkisinin olmadığı anlaşıldı. İcra takibi sonrası durumu araştıran şirket yetkilileri, Yüceler Gıda’ya gönderilen çeklerden birinin çalınarak işleme konulduğunu tespit etti. Çek üzerinde yapılan incelemede, Yüceler Gıda’nın sahte bir kaşesinin de yapıldığı anlaşıldı.

Kullanılan firmalar paravan

Şirket avukatları bir yandan icra takibine karşı harekete geçti, diğer taraftan ise çekin arkasında kaşesi bulunan firmalar hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık dosyasına sunulan belgelerde, çalıntı çeki işleme koyan K. Su Arıtma Sistemleri, O. Plastik Kimya Temizlik, D. International Mağazacılık ile N. Cephe Sistemleri’nin paravan olarak kullanıldığı kaydedildi. N. Cephe Sistemleri’nin işleme koyduğu çek tutarı 100 milyon seviyesinde. Bu firmaya karşı açılmış dava sayısı ise 330’a yakın.

Cam firmasının çeki de çalıntı

Benzer bir sorunu yaşayan bir diğer firma ise Ankara merkezli Arven Cam San. AŞ. Şirketin, Temkar Cam San. AŞ’ye gönderdiği 413 bin liralık çek de aynı kişilerin eline geçti. Çek, sahte kaşe ve imza ile işleme konuldu. Arven Cam AŞ, mahkemeye başvurarak, anılan çek için ödeme yasağı kararı aldırdı.

Anılan çekin arkasındaki ciro silsilesinde de, aynı paravan firmaların olduğu anlaşıldı.