İsrailli hahamdan skandal Türkiye çağrısı

7 Ekim'den beri İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik şiddeti devam ederken Yahudiler için kritik bir dönemde akıllara durgunluk veren Türkiye karşıtı bir açıklama geldi.

İsrailli hahamdan skandal Türkiye çağrısı

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e düzenlediği saldırıdan sonra İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik şiddeti devam ederken dikkat çeken bir açıklama geldi. 

Aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülke İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını sert bir dille eleştirirken İsrailli haham David Stav, Türkiye karşıtı açıklamalarda bulundu. 

Yahudilerin ağırlıklı olarak kuru meyve tükettiği Tu Bişvat bayramı öncesinde konuşan Stav, "İsrail'deki ve dünyanın geri kalanındaki  bütün Yahudilere sesleniyorum, Türk ürünleri satın almayın" dedi. Stav, Yahudilerin özellikle kuru meyve satın alımlarını durdurmalarını istedi. 

ÇAĞRIDA BULUNDU

Tzohar Hahamlık Örgütü Başkanı Stav, genellikle kurutulmuş meyvelerin ve İsrail topraklarına özgü yedi türün tüketilmesiyle kutlanan Tu B'Shvat bayramı öncesinde, insanların Türkiye'den ithal edilen meyveleri satın almaktan tamamen kaçınmaları ve yalnızca İsrail'de yetiştirilen ürünleri satın almak için her türlü çabayı göstermeleri gerektiğini söyledi.

Stav Pazar günü yaptığı açıklamada, "Bu savaş zamanında ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas'ın ölümcül kampanyasının açık bir destekçisi olduğunu ve hatta İsrail çıkarlarına ve liderlerine yönelik saldırıları desteklediğini göz önünde bulundurarak, İsrail'deki ve dünyadaki tüm Yahudileri Türk ürünlerini satın almaktan tamamen kaçınmaya çağırıyorum" dedi.

"DÜŞMANLARIMIZI DESTEKLEMEYİN"

Stav sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle de İsrail topraklarının doğal güzelliklerini kutladığımız Tu B'Shvat gününe hazırlanırken, düşmanlarımızı desteklemekten kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Yerel çiftçilerimizin manevi ve maddi desteğimize her zamankinden daha fazla ihtiyacı var ve bu, İsrail toprakları ve halkıyla dayanışmamızı göstermek için kritik bir fırsat."