Sosyal medyada harf hilesiyle büyük vurgun!

Ankara Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği, otomobil ve bungalov kiralamak isteyen vatandaşların dolandırıldığını tespit etti.

Sosyal medyada harf hilesiyle büyük vurgun!

Sabah Gazetesi'nden Ömer Çetin'in haberine göre siber dolandırıcılar, kurumsal firmaların web sitelerini birebir kopyalayarak site isminde harf değişikliği yaptıkları ortaya çıktı. Patates hat olarak tabir edilen numaraları site içerisinde yer alan iletişim bölümüne ekledi.

Dolandırıcılar, "oltalama" yöntemi ile hazırladıkları kopya sitelere sosyal medya üzerinden reklam verdi ve bu yöntemle araç ile bungalov kiralamak isteyen vatandaşlardan sigorta, kasko peşinatı gibi ücretler talep etti. Güvenli olduğunu düşünen vatandaş bin lira ile 40 bin lira arasında kaparo parası gönderdi.

Kiralama günü aradıkları numaranın kapalı olduğunu anlayan vatandaş dolandırıldığını fark etti.

Asayiş ekipleri, 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 30 kişiyi mağdur eden dolandırıcılara yönelik Ankara merkezli 15 ilde düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı.

DOLANDIRICILARIN FACEBOOK VE TWITTER OYUNU

Ankara Dolandırıcılık Büro Amirliği, vatandaşların siber dolandırıcılığı konusunda dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarından dolandırıcılık olaylarının arttığı bilgisi paylaşıldı. Dolandırıcılar özellikle Facebook ve Twitter sitesini birebir kopyalayarak Facebook ismindeki 'book' kelimesindeki iki o harfi yerine iki sıfır kullandıkları, Twitter sitesinde ise 'w' harfi yerine iki 'v v' yazarak vatandaşı yanıltarak dolandırıcılık gerçekleştirdikleri ortaya çıktı.

Ülkemiz genelinde özellikle pandemi sürecinde vatandaşlarımızın alışverişlerini internet üzerinden yapmaya başladı.

Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, özellikle otomobil satışı gerçekleştiren internet siteleri üzerinden veya gerçekte kurumsal olan internet sitelerinin isimlerinde küçük harf değişiklikler yaparak yeni oluşturdukları internet sitelerinden ilanlar verdikleri, kendilerini arayan vatandaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde güven telkin ederek yönlendirdikleri banka hesaplarına kaparo adı altında para gönderterek dolandırıcılık olaylarını gerçekleştirdikleri görüldü.

DOLANDIRICILIĞA KARŞI ÖNEMLER ALIN

Güvenlik kaynakları dolandırıcılığa karşı şu uyarıyı yapıyor: "Son zamanlarda internet kullanımının ve internet üzerinden gerçekleştirilen sanal alışverişlerinde artması dolaysıyla vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemeleri için; araç alım/kiralama işlemleri öncesinde kendilerinden istenen kaparonun alınmak istenen ya da kiralanmak istenen aracı gördükten sonra ve araç başında verilmesi uygun olur. Araçla ilgili yapılan işlemler öncesinde aracın piyasa değerinin çok altında olması halinde ayrıntılı araştırma yapılması gerekiyor. İlan verilen web sitelerinin dikkatli okunarak, asil site uzantısına harf ekleme/çıkarma yapılmak suretiyle bir değişiklik yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi sitenin kuramsal siteye at olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor."